Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ορνιθόγαλο (Ornithogalum atticum) λέγεται και αστέρι της Βηθλεέμ λόγω σχήματος.

ΟΡΝΙΘΟΓΑΛΟ


Είναι ένα ιδιαίτερα όμορφο αγριολούλουδο της Μεσογειακής υπαίθρου. Είναι συγγενικό λουλούδι με το κρίνο. Παγκοσμίως συναντάται μία μεγάλη ποικιλία ορνιθόγαλων, στην Ελλάδα μόνο υπάρχουν περισσότερα από 20 είδη.Τα Ορνιθόγαλα είναι βολβώδη φυτά με αστεροειδές άνθος το οποίο αποτελείται συνήθως από έξι πέταλα και είναι στραμμένο συνήθως προς τα πάνω. Ο βλαστός τους είναι κοντός αλλά σε κάποιες ποικιλίες φτάνει και τα 60 εκατοστά, ενώ στο συγκεκριμένο είναι χαμηλό, μέχρι 20 εκατοστά.
Το πιο διαδεδομένο είδος ορνιθόγαλου, σε παγκόσμια κλίμακα, είναι το Ορνιθόγαλο της Ναρμπόν (Ornithogalum narbonense) το οποίο ανθίζει τους τελευταίους μήνες της άνοιξης και μοιάζει με είδος ασφόδελου ενώ το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 60 εκατοστά. Αναπτύσσεται από τα χαμηλά υψόμετρα και τις παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι την ορεινή ζώνη. Πολύ όμορφο ορνιθόγαλο και ενδημικό της Ελλάδας είναι το Ορνιθόγαλο το αττικό (Ornithogalum atticum). Συναντάται στην νότια Στερεά Ελλάδα, κυρίως στην Αττική και την Εύβοια και έχει εντυπωσιακά λευκά άνθη.
Χρησιμοποιήθηκε υλικό από ΕΔΩ
Έχει μεγάλο μελισσοκομικό ενδιαφέρον κυρίως για την ποιοτική και άφθονη γύρη του που δυναμώνει τα μελίσσια και συλλέγετε κατά επιλογή από τις μέλισσες, ακόμα και σε μέρη που φύονται πολλά μελισσοκομικά φυτά τής εποχής. Δεν πρέπει όμως να παραλείψουμε να αναφέρουμε και το νέκταρ που προσφέρει στις μέλισσες που συνάδει ώστε να χαρακτηριστεί το φυτό ως καλό μελισσοκομικό για τα μέρη που έχει μεγάλη εδαφοκάλυψη.
















Σχόλια