Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΠΡΙΛΙΟΣ



Ο ΚΑΙΡΟΣ
Ο Απρίλιος ξεκίνησε με πτώση της θερμοκρασίας και βροχοπτώσεις για λίγες μέρες και έπειτα έφτιαξε για λίγο. Αυτό το μοτίβο επαναλαμβανόταν μέχρι και το τέλος του μήνα, κρατώντας την θερμοκρασία κάτω από την μέση ιστορική και την υγρασία του εδάφους σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας λίγο πριν το τέλος του μήνα είχε σαν αποτέλεσμα να διαρκέσουν περισσότερο κάποιες ανθοφορίες, να αναβληθούν κάποιες για λίγες μέρες και να χαλάσουν κάποιες ανθοφορίες οριστικά.
 Χαρακτηριστικό του καιρού είναι το διάγραμμα που ακολουθεί από το accuweather για τον μήνα.


ΑΝΘΟΦΟΡΙΕΣ
Τα φυτά που επισκέπτονται οι μέλισσες από τις πρώτες μέρες του μήνα είναι 
Η Ανεμώνη, ωφελήθηκε από τις βροχοπτώσεις και τον άστατο καιρό και κρατάει ακόμα τα άνθη της μέχρι και τα μέσα του μήνα.
Η Νεραγκούλα, έχει άνθη ακόμα και μετά τα μέσα του μήνα, φθάνοντας η ανθοφορία της μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά δεν είναι τόσο ζωηρά όσο τον προηγούμενο μήνα.
Ο Ασφόδελος ο κίτρινος, δείχνει να προηγείται των υπόλοιπων συγγενών του, του μικρόκαρπου ασφόδελου , του θερινού ασφόδελου, οι οποίοι ξεκινούν δειλά μετά το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Όμως ουσιαστικό ενδιαφέρον δείχνουν οι μέλισσες στο τελευταίο δεκαπενθήμερο του μήνα σε όλους τους ασφοδέλους. Προς το τέλος του μήνα που έπεσε πολύ η θερμοκρασία τα άνθη κλείσανε και σταμάτησε να παράγει νέα μπουμπούκια. Όταν ανέβηκε η θερμοκρασία ξανά διαπιστώθηκε το τέλος της ανθοφορίας των ασφοδέλων.
Το πεύκο, ξεκίνησε από τα μέσα του προηγούμενου μήνα να δίνει βαμβακάδα, οπότε  ξεκίνησε να δουλεύει ο εργάτης και να δίνει μελίτωμα. Εκτός από μελίτωμα δίνει και γύρη που όμως δεν συλλέγουν οι μέλισσες. Στο τέλος του μήνα υπάρχει έντονο βουητό κάτω από τα πεύκα.  
Το Ρείκι, από τα μέσα Μαρτίου δυνάμωσε την ανθοφορία του τόσο που άρχισαν να ασπρίζουν οι πλαγιές καλά, ενώ την τελευταία εβδομάδα ήταν κάτασπρες οι πλαγιές, υποδεικνύοντας την κορύφωση της ανθοφορίας του. Η πτώση της θερμοκρασίας και η βροχόπτωση στην αρχή του Απρίλη παρετείναν την ανθοφορία του και στα μέσα του μήνα υπάρχουν φυτά με καλή ανθοφορία. Η γενική όμως εντύπωση είναι ότι πλησιάζει το τέλος της ανθοφορίας σε λίγες ημέρες.
Η  μηδική τη δενδρώδη παρά το ότι έχει έντονη ανθοφορία, από την αρχή του μήνα, δεν έχει κανένα μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Μάλιστα έχουν εμφανιστεί και τα πρώτα σκουλαρίκια της. Οι μέλισσες και αυτόν τον μήνα δεν έδειξαν ενδιαφέρον στο φυτό.
Η μηλιά ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα και συνεχίζει την ανθοφορία της σε αυτόν, μέχρι σχεδόν τα μέσα του μήνα που κρατούσαν κάποιες ποικιλίες.
Η Κερίνθη η μεγάλη, έχει ανθίσει από τον προηγούμενο μήνα και μπαίνει στον μήνα με κορύφωση της ανθοφορίας της. Φέτος έχει μεγάλη εδαφοκάλυψη, αλλά δεν μπόρεσα ούτε να παρατηρήσω ούτε να καταγράψω το μελισσοκομικό της ενδιαφέρον. Μετά το πρώτο δεκαήμερο νομίζω ότι άρχισε να φθίνει για τα καλά, όμως έχει σχηματίσει μεγάλα στελέχη με άφθονους σπόρους, τους περισσότερους που έχω καταγράψει.
Η Λουναρία η ετήσια, που ξεκίνησε από τον προηγούμενο μήνα μας έρχεται δυνατά  ανθισμένη, αλλά δεν έχω καταγράψει ιδιαίτερη προτίμηση.
Τα παραπάνω ισχύουν και για το γεράνι ερωδιός.
Η μαργαρίτα, δεν μπορώ να πω ότι είναι καλό μελισσοκομικό φυτό αφού μεμονωμένες μέλισσες το επισκέπτονται τα τελευταία  χρόνια που το παρακολουθώ. Η ανθοφορία της έχει ελαττωθεί κατά πολύ μετά τα μέσα του μήνα και λίγο μετά τελείωσε η ανθοφορία της.  
Το τριφυλλάκι το κίτρινο συνεχίζει την ανθοφορία του , με μικρή εδαφοκάλυψη.
Το ραδίκι, μεταφέρει την ανθοφορία του και σε αυτό τον μήνα, για λίγες μέρες, χωρίς ιδιαίτερη εκτίμηση από τις μέλισσες.
Η λαψάνα, έχει ανθίσει δυνατά από τα μέσα του προηγούμενου μήνα και την επισκέπτονται αρκετά οι μέλισσες. Είναι συγγενικό είδος με την ελαιοκράμβη που καλλιεργείται και έχει κιτρινίσει τα χωράφια που είναι φυτεμένη. Ο άστατος καιρός δεν δείχνει να έχει επηρεάσει την ανθοφορία της.
Η ρόκα, έχει αρχίσει να ανθίζει από τον προηγούμενο μήνα, αλλά δεν έχει καλή εδαφοκάλυψη ούτε δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση οι μέλισσες. Χαρακτηριστικά είναι και τα γυμνά κλαδιά που δεν έχουν δέσει σχεδόν κανένα καρπό. Έτσι επιβεβαιώνεται η παρατήρηση το ότι δηλαδή δεν το επισκεφτήκαν μέλισσες φέτος. Μετά την μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, στο τέλος του μήνα, δεν δείχνει να μπορεί να προσφέρει τίποτα στις μέλισσες.  
Ο τερέβινθος, που άρχισαν τα τον επισκέπτονται οι μέλισσες από τον προηγούμενο μήνα, δείχνει να ωφελήθηκε από την βροχόπτωση στην αρχή του Απρίλη και κράτησε την ανθοφορία του μέχρι τα μέσα του μήνα. Οι μέλισσες έδειξαν μεγάλη προτίμηση σε όλη την διάρκεια της μέρας.
Το αλμυρίκι, έχει ξεκινήσει την προσφορά του από τον προηγούμενο μήνα και συνεχίζει και λίγο μετά τα μέσα του μήνα. Δεν είναι όλα τα φυτά ανθισμένα την ίδια χρονική στιγμή και υπάρχουν λίγα δέντρα που αρχίζουν την ανθοφορία τους στα μέσα του μήνα, όταν δηλαδή έχει τελειώσει η ανθοφορία των υπολοίπων φυτών.
Ο ασπάλαθος, από την αρχή του μήνα έχει έντονη ανθοφορία αλλά η προτίμηση που δείχνουν οι μέλισσες δεν είναι ανάλογη. Στο τέλος του μήνα υπάρχουν πολλά φυτά που δεν έχουν κανένα άνθος και άλλα που κρατάνε καλά, αλλά δεν τα προτιμούν μέλισσες.
Η καβαλαρούδα, δείχνει να έχει καλές προοπτικές φέτος και σχημάτισε τα πρώτα άνθη της στο τελευταίο δεκαήμερο του προηγούμενου μήνα. Οι βροχοπτώσεις στην έναρξη του μήνα μόνο θετικά μπορούν να δράσουν. Στο τελευταίο κυρίως δεκαήμερο οι μέλισσες την επισκέπτονται όλη την μέρα. Έτσι βγάζουμε το συμπέρασμα ότι δεν επηρεάστηκε καθόλου από την πτώση της θερμοκρασίας και ότι ωφελήθηκε από τις βροχοπτώσεις των ημερών.
Το άγνωστο με κωνική ταξιανθία , έχει ξεκινήσει την ανθοφορία του το τελευταίο δεκαήμερο του προηγούμενου μήνα με μηδαμινή επισκεψημότητα από τις μέλισσες. μπαίνοντας ο μήνας έχει φουντώσει αρκετά αλλά λόγω καιρικών συνθηκών δεν κατέγραψα μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Στο τέλος του μήνα έχει εδαφοκάλυψη όσο ποτέ και είναι πλούσιο τόσο το φύλλωμα όσο και η ταξιανθία του.
Το άλυπον το φρυγανώδες, φέρνει την ανθοφορία του από τον προηγούμενο μήνα αλλά δεν ξέρω περιοχή με μεγάλη εδαφοκάλυψη, ούτε έχω καταγράψει μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Βασικά δεν το έχω μελετήσει και έχω μόνο εντοπίσει μέρος με μικρό αριθμό φυτών.
Το λαθούρι, ξεκινώντας ο μήνας έχει αρκετά άνθη αλλά δεν παρατήρησα μελισσοκομικό ενδιαφέρον.
Το φασκόμηλο έχει σχηματίσει μπουμπούκια σε ταξιανθίες από τα μέσα του προηγούμενου μήνα, και όλα δείχνουν ότι δεν επηρεάστε καθόλου από τον παγετό του Ιανουαρίου. Έχει ξεκινήσει να ανθίζει τις πρώτες μέρες του μήνα και οι βροχοπτώσεις νομίζω ότι θα το βοηθήσουν.
Η λεβάντα, έχει ανθίσει τις τελευταίες μέρες του μήνα, στα παρτέρια
Η κουτσουπιά, φέρνει την ανθοφορία της από τον προηγούμενο μήνα και οι βροχοπτώσεις μόνο καλό μπορούν να κάνουν στην παράταση της ανθοφορίας της. Αξίζει όμως να τονίσουμε ότι μετά από βροχόπτωση είδα ότι συλλέγουν μόνο νέκταρ. Τελικά η ανθοφορία της τελείωσε λίγο μετά τα μέσα του μήνα.
Το άγνωστο φυτό που μοιάζει με σέλινο, που το δουλεύουν ήδη στο τελευταίο δεκαήμερο του προηγούμενου μήνα και έχει έντονη ανθοφορία.
Η παπαρούνα, έχει πολλά μπουμπούκια, και οι βροχοπτώσεις στην αρχή του μήνα θα δυναμώσουν την ανθοφορία. Πάντως μέχρι και το τέλος του μήνα δεν έδωσε τα άνθη που υποσχόταν και έτσι συμπεραίνουμε ότι επηρεάζεται από την πτώση της θερμοκρασίας αρκετά. Μετά το τέλος της κακοκαιρίας, στο τέλος του μήνα, υπάρχουν φυτά με καλή εδαφοκάλυψη και ανθοφορία στις περιοχές που καλλιεργούν σιτηρά.
Το ορνιθόγαλο, επηρεάστηκε από την πτώση της θερμοκρασίας στην αρχή του μήνα, κράτησε κλειστά τα πέταλα του και σταμάτησε την ανάπτυξη του. Έτσι το μελισσοκομικό ενδιαφέρον αναστάλθηκε μέχρι να φτιάξει ο καιρός. Νομίζω ότι θέλει θερμοκρασία πάνω από 20 βαθμούς για να μπορέσει να αποδώσει. Στο τέλος του μήνα υπάρχουν μεμονωμένα φυτά και όλα δείχνουν ότι έπαθε ζημιά ανεπανόρθωτη το φυτό.
 Η καυκαλήθρα, ξεκίνησε από τον προηγούμενο μήνα, αλλά δεν είδα μέλισσες να την επισκέπτονται μέχρι και τις πρώτες μέρες του μήνα. Η ανθοφορία της δυναμώνει όσο περνάει ο καιρός και ωφελήθηκε από τις βροχοπτώσεις στις αρχές του μήνα, αλλά δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις μέλισσες. Δεν έχει χαλάσει η ανθοφορία της παρά την κακοκαιρία στο τέλος του μήνα, αλλά δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον, για αυτή, οι μέλισσες.
Η κερασιά  έχει ανθίσει από τον προηγούμενο μήνα με ενδιαφέρον από τις μέλισσες. Η αλλαγή του καιρούς στην αρχή του μήνα διέκοψε την ανθοφορία της και χάλασε αρκετά άνθη που περίμεναν την επικονίαση. Φτιάχνοντας όμως ο καιρός συνέχισε η ανθοφορία και το μελισσοκομικό ενδιαφέρον έφθασε μέχρι σχεδόν τα μέσα του μήνα.
Το πουρνάρι, το δουλεύουν οι μέλισσες από τις πρώτες μέρες του μήνα συλλέγοντας μεγάλες ποσότητες γύρης. Μάλιστα ακόμα και μετά από βροχόπτωση με πτώση της θερμοκρασίας είναι ένα φυτό που δεν χάνει την αξία του και οι μέλισσες το επισκέπτονται μόλις μπορέσουν να ξαναπετάξουν Υπάρχουν φυτά που είναι όψιμα και άλλα που είναι πρώιμα με αποτέλεσμα να παρατείνεται η ανθοφορία του είδους, μέχρι και τα μέσα του μήνα. Τα ίδια ισχύουν και για τον δρυς, αφού είναι συγγενικά είδη.  
Το γραμπουνόχορτο, έχει ανθίσει από τις πρώτες μέρες του μήνα αλλά μέχρι και το δεύτερο δεκαήμερο δεν είχε ούτε μεγάλη εδαφοκάλυψη ούτε επισκεψημότητα από τις μέλισσες.
Η αγγελική, από τις αρχές του μήνα έχει ήδη πετάξει νέα βλαστάρια και μετά την πρώτη εβδομάδα εμφανίστηκαν τα πρώτα μπουμπούκια στις ταξιανθίες. Άνθησε στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα και οι μέλισσες την επισκέπτονται με μανία.
Η λαδανιά, στην αρχή του μήνα έχει σχηματίσει μπουμπούκια ενώ ξεκίνησε την ανθοφορία της στα μέσα του μήνα, αλλά δειλά. Στο τέλος του μήνα την δουλεύουν οι μέλισσες και πλέων οι χαρακτηριστικού χρώματος γύρη της δεν σταματά να έρχεται σε όλη την διάρκεια της μέρας, αλλά σε μικρές ποσότητες.  
Η άγνωστη πρασινάδα, (σκούπα), έχει σχηματίσει μπουμπουκάκια από την αρχή του μήνα και μέχρι τα μέσα του μήνα άνθισαν ορισμένα φυτά που τα βλέπει περισσότερο ο ήλιος. Υπάρχουν όμως και φυτά που ακόμα και τις τελευταίες μέρες του μήνα δεν έχουν ανθίσει, αν και έχουν ώριμα μπουμπούκια. Στο τέλος του μήνα δείχνουν την προτίμηση τους οι μέλισσες στο φυτό. Η μυρωδιά που βγάζει το φυτό είναι έντονη και διάχυτη σε αρκετά μεγάλη απόσταση που θυμίζει την οσμή της καστανιάς.
Η ασφάκα, έχει πολλά μπουμπούκια και ελάχιστα άνθη τις πρώτες μέρες του μήνα. Από τα μέσα του μήνα έχει αναπτύξει πολλά άνθη που θα βοηθήσει τις μέλισσες. Τις τελευταίες μέρες του μήνα είδα μέλισσα να την επισκέπτεται και να συλλέγει νέκταρ διεισδύοντας στον ανθό. Μάλιστα δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο άφθονο νέκταρ της που όταν αφαιρέσεις από την ταξιανθία έναν ανθό και πιπιλίσεις την βάση των πετάλων αντιλαμβάνεσαι την γεύση και την ποσότητα του νέκταρος.
Το άγριο κρεμμύδι, μετά τα μέσα του μήνα έχει αρχίζει να εμφανίζεται και την τελευταία εβδομάδα που μήνα έχει και μεγάλη εδαφοκάλυψη και ζωηράδα, αλλά όχι την ανάλογη εκτίμηση των μελισσών. Δεν φάνηκε να επηρεάστηκε από τον άστατο καιρό στο τέλος του μήνα.
Η ακακία, από τις αρχές του μήνα εμφάνισε φύλλα και ξεκίνησε την ανθοφορία της δυνατά στο δεύτερο δεκαήμερο του μήνα. Το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα είναι κάτασπρες αλλά νομίζω όταν υπάρχει η αγγελική την αγνοούν.
Η νεραντζιά, άρχισε να ανθίζει στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, αλλά όχι με έντονη ανθοφορία λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Ο βαρύς χειμώνας έκαψε τα εσπεριδοειδή και επηρέασε έντονα την ανθοφορία των φυτών. Νομίζω ότι έπαθαν ζημιά τα κύτταρα των φυτών που ανεβάζουν τους χυμούς από τις ρίζες στα κλαδιά και έτσι δεν έχουν δυνατή ανθοφορία.  
Το τριφύλλι το έρπον ή λευκό, μετά τα μέσα του μήνα έχει ξεκινήσει την ανθοφορία του. Οι μέλισσες το επισκέπτονται όλη την μέρα το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα και δεν επηρεάστηκε από την πτώση της θερμοκρασίας.
Το περδικάκι, έχει ανθίσει έντονα από τα μέσα του μήνα και το δουλεύουν οι μέλισσες με μανία όλη την μέρα. Στο τέλος του μήνα έχει αρκετά φυτά που δεν παράγουν νέα μπουμπούκια, αλλά και φυτά που συνεχίζουν την ανθοφορία τους.  
Ο φράξος, έχει ξεκινήσει την ανθοφορία του από την πρώτη εβδομάδα του μήνα, με γρήγορη κορύφωση στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα και τέλος της ανθοφορίας το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα. Είναι φυτό που προηγείται την ανθοφορία της ακακίας κατά μία εβδομάδα. Τα άνθη του κράτησαν σχεδόν μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα αλλά το μελισσοκομικό ενδιαφέρον λιγότερο.
Ο κράταιγος, άρχισε να ανθίζει μετά τα μέσα του μήνα και προσφέρει στις μέλισσες νέκταρ και γύρη. Το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα είναι η κορύφωση του.
Το ιπποφαές άρχισε δυναμικά να ανθίζει το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα και δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τον άστατο καιρό.
Ο φλόμος έχει ανθίσει φέτος έντονα από τα μέσα του μήνα. Είναι φυτό όμως που δεν έχω παρατηρήσει κάποια προτίμηση από τις μέλισσες.

Σχόλια