Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιανουάριος, 2016

ΣΚΙΛΛΑ Η ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ (βολβός δίνει νέκταρ και μοβ γύρη)

Το συναντάμε σε ξερικά πετρώδες και με χαμηλή περιεκτικότητα σε οργανική ύλη εδάφη. Είναι μικρό, όχι μεγαλύτερο από 10 εκατοστά,   και προσελκύει τις μέλισσες που το δουλεύουν συλλέγοντας νέκταρ αλλά και μοβ γύρη. Είναι βολβοί και εμφανίζονται σε περιοχές όπου υπάρχει και ο κίτρινος κρόκος του φθινοπώρου αλλά και το ψωμάκι του κούκου την ίδια εποχή. Δεν μπόρεσα να κάνω ταυτοποίηση του φυτού αλλά νομίζω ότι ανοίκει στην οικογένεια  Liliaceae και λόγο της εποχής που ανθίζει την ονόμασα έτσι. Η ομοιώτητα με την ΣΚΙΛΛΑ ΤΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ είναι φανερή.

ΑΓΝΩΣΤΟ

Δεν κατέγραψα μελισσοκομικό ενδιαφέρον  

ΓΑΛΑΖΑΚΙ

Η Veronica persica (κοινώς "γαλαζάκι") είναι ένα μικρό μονοετές φυτό με ισχνούς βλαστούς, το οποίο σχηματίζει έναν πυκνό τάπητα στο έδαφος. Ενδημικό της Ευρώπης και της Ασίας, σήμερα είναι διαδεδομένο στις περισσότερες εύκρατες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου. Τα μικρά γαλάζια άνθη του που έχουν σκούρες μπλε ραβδώσεις και λευκό πυρήνα, έχουν τέσσερα πέταλα τα οποία παρουσιάζουν μία κάθετη συμμετρία. Είναι δε από τα πρώτα λουλούδια της άνοιξης. Παρότι είναι ένα πολύ μικρό φυτό, που εύκολα περνάει απαρατήρητο, η ανταμοιβή είναι μεγάλη για εκείνον που το προσέχει. ΠΗΓΗ 

ΦΙΡΙΚΙΑ (σάπια)

Όταν πέφτει πείνα… ζάχαρα να έχει και λέμε και ευχαριστώ!

ΖΟΧΑΔΟΧΟΡΤΟ

Το ζοχαδόχορτο είναι αυτοφυές πολυετές φυτό που φτάνει τα 15 εκ. σε ύψος. Τα φύλλα του είναι σαρκώδη, σε σχήμα καρδιάς και τα άνθη του είναι άοσμα και κίτρινα. Το ζοχαδόχορτο έχει στυπτικές ιδιότητες και είναι δηλητηριώδες που όμως όταν ξεραθεί οι δηλητηριώδεις ιδιότητες χάνονται. Δεν έχω φωτογραφίσει μέλισσες και νομίζω ότι το επισκέπτονται όταν δεν βρίσκουν κάποια άλλη ανθοφορία. Έτσι είδα μέλισσες να επισκέπτονται τα σάπια φιρίκια και το γαλαζάκι και μόνο αγριομέλισσες να επισκέπτονται το ζοχαδόχορτο, όπου και τις φωτογράφισα. Όμως υπάρχουν φωτογραφίες μελισσών που δουλεύουν το ζοχαδόχορτο συλλέγοντας μάλιστα και μεγάλους κόκκους γύρης, στο ΟΡΕΙΝΟ ΜΈΛΙ , και αυτό μου δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται για φυτό δείκτη δηλαδή για φυτό που όταν βλέπουμε μέλισσα πάνω του είναι σημάδι ότι οι μέλισσες πεινάνε.