Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λουναρία η ετήσια (Lunaria annua L. Annual Honesty)Είναι ετήσια ή διετή πόα με ύψος έως και 90 εκ. με βλαστό τριχωτό, όρθιο και διακλαδισμένο. Οι αποξηραμένες ταξιανθίες χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικές για ανθοδέσμες μακράς διαρκείας. Την συνάντησα στην Περιοχή των Καναλιών, δίπλα στον δρόμο και ανάμεσα στα κτήματα, σε σκιερές ακόμα και βραχώδεις θέσεις αλλά που κρατούσαν υγρασία.
Είναι φυτό που προτείνεται στην εργασία για την Καλλιέργεια ελαιούχων φυτών για παραγωγή βιοκαυσίµων και ζωοτροφών της Μυρσίνης Χρήστου.
Στις μέλισσες, και όχι μόνο, προσφέρει νέκταρ αλλά και γύρη και είναι ανθοφορία που προτιμούν οι μέλισσες και την επισκέπτονται ακόμα και όταν υπάρχουν ανθισμένες αμυγδαλιές στην περιοχή. Θα τολμήσω να υποθέσω ότι δίνει και πρόπολη λόγω των ελαίων που έχει. Ίσως η μελισσοκομία και  η οικολογική ανάπτυξη πρέπει να συμμαχήσουν στην υπεράσπιση του πνεύματος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και να περιορίσουμε τις εντατικές και απαιτητικές καλλιέργειες που επιβαρύνουν το περιβάλλον και σπαταλάν τους φυσικούς πόρους.  

Σχόλια