Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΓΛΥΣΤΡΟΚΟΥΜΑΡΙΑ (Arbutus andrachne)



 Είναι δένδρο ενδημικό και αειθαλές με ανθοφορία από νωρίς την άνοιξη που συμπίπτει με το ανοιξιάτικο ρείκι. Άλλωστε συγγενεύει και με το φθινοπωρινό ρείκι αλλά και με την κουμαριά αφού ανήκουν όλα στην οικογένεια Ericaceae, (Eρικίδες).
Είναι πολύ όμορφο δέντρο που αλλάζει χρώματα σε όλη την διάρκεια του έτους στολίζοντας τα δάση μας όλες τις εποχές. Αρχικά η πρώιμη ανθοφορία του που είναι με μεγάλη διάρκεια στολίζει τις άκρες των βλαστών με τα άσπρα άνθη του. Η ομορφιά του δέντρου βρίσκεται και στον λείο φλοιό του που ξεκινά να απολεπίζεται μετά την ανθοφορία του  και συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού αποκαλύπτοντας τις επόμενες του στοιβάδες. Όμως οι νέες στοιβάδες έχουν αποχρώσεις φιστίκι πράσινο ή και κίτρινο, το οποίο αλλάζει σταδιακά σε ένα όμορφο πορτοκαλί καφέ το οποίο θα μείνει μέχρι το τέλος της ανθοφορίας. Οι καρποί που ωριμάζουν σταδιακά το φθινόπωρο δίνουν την τελευταία πινελιά στις χρωματικές αντιθέσεις του δέντρου. Έτσι θα συνυπάρχουν καρποί άγουροι στις αποχρώσεις του πράσινου και του κίτρινου μαζί με αυτούς που αρχίζουν να ωριμάζουν και να χρωματίζονται από ανοιχτό πορτοκαλί μέχρι το βαθυκόκκινο.  Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ και γύρη που νομίζω ότι είναι με ροζ απόχρωση, γλυκιά, με έντονη φρουτώδη γεύση, κάτι ανάμεσα σε φράουλα και κεράσι.
Εκτός από την κουμαριά (Arbutus unedo) και γλυστροκουμαριά (Arbutus andrachne) υπάρχει και το είδος Arbutus x andrachnoides Link, φυσικό υβρίδιο των προηγουμένων, το οποίο παρουσιάζει παρόμοια μορφολογικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα με την γλυστροκουμαριά, από την οποία δύσκολα διακρίνεται.










Σχόλια