Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

AKONTZIA


Το φυτό ακονιζά είναι αειθαλής πολυετής θάμνος με ευρεία εξάπλωση στην περιοχή της Μεσογείου. Η επιφάνεια των φύλλων καλύπτεται από επιεφυμενιδικό έκκριμα πλούσιο σε τερπενοειδή και φαινολικές ενώσεις. Τα υδατοδιαλυτά επιεφυμενιδικά εκκρίματα του φυτού παρουσιάζουν ισχυρή αλληλοπαθητική δράση έναντι άλλων φυτών αλλά και παθογόνων.
Ένα ιδιαίτερο μελισσοκομικό φυτό αφού τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της βαρρόα όλες τις εποχές. Μάλιστα υπάρχει έρευνα από τους Χαράλαμπο Ε. Κατερινόπουλο, Ισαακίδη Δημοσθένη, Σοφού Καλλιόπη και Σπύρο Απόστολο για την Παρασκευή σκευάσματος  από εκχύλισμα της ακόνιζας (Dittrichi viscosa) για την αντιμετώπιση του παρασίτου της μέλισσας Varoa destructor. Η παραπάνω έρευνα αποτέλεσε μια συμμετοχή Ελλήνων εφευρετών στα EUROPEAN INVENTOR AWARDS με κωδικό: «1006569 / EP2346328 B1» και τίτλο: «ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΣΤΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ (COSTIC ACID) ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ DITTRICHIA VISCOSA (ΚΟΙΝΩΣ ΑΚΟΝΙΖΑ) ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΥΠΟΕΙΔΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΚΑΡΕΩΣ VARROA DESTRUCTOR ΩΣ ΠΑΡΑΣΙΤΟΥ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ»

 Αυτή την έρευνα δεν μπόρεσα να την βρω, αν και βρήκα αρκετές αναρτήσεις  που γράφουν για μεγάλη αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της βαρρόα, από το εκχύλισμα.
Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι δίνει άφθονη γύρη αυτή την εποχή αλλά επιπλέων νέκταρ και πρόπολη. Επιβάλετε να έχει προηγηθεί βροχόπτωση ώστε να την δουλέψουν οι μέλισσες αλλιώς την βλέπουμε ανθισμένη με μηδενική επισκεψημότητα από τις μέλισσες. 






Σχόλια