Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ



            Την πρώτη μέρα του μήνα τιμούμε τον 'Άγιο Φιλάρετο, που είναι ο προστάτης της μελισσοκομίας. Ας εμπνευστούμε όλοι μας, από τον βίο του για να δώσουμε λίγο μέλι εκεί που ξέρουμε ότι υπάρχει ανάγκη.

Ο ΚΑΙΡΟΣ
            Στο πρώτο δεκαήμερο ο καιρός δεν άργησε να μας θυμίσει ότι ξεκίνησε ο χειμώνας. Έτσι η θερμοκρασία έπεσε και μέχρι το τέλος της περιόδου είχαμε εναλλαγές, που κρατούσαν λίγες μέρες. Δεν έλειψαν και πάλι οι καταστροφές.
            Στο δεύτερο δεκαήμερο ο καιρός ήταν αρχικά μαλακός με μικρές διακυμάνσεις και πολύ υψηλές τιμές θερμοκρασίας. Η ηλιοφάνεια ήταν σχεδόν καθημερινά ολοήμερη, και οι βροχοπτώσεις ελάχιστες και με μικρή ένταση. Δεν έλειψαν όμως και οι μέρες που επικράτησαν ισχυροί άνεμοι. Τις τελευταίες μέρες της περιόδου έπεσε πολύ η θερμοκρασία με ήπιες βροχοπτώσεις, που συνοδευτήκαν από χιονοπτώσεις στην κορυφή του Πηλίου.
Μην ξεχνάμε ότι στις 21-12-17 είχαμε το Χειμερινό Ηλιοστάσιο και από εδώ και πέρα η μέρα αρχίζει να μεγαλώνει.
            Το τελευταίο δεκαήμερο ξεκίνησε μα χαμηλές θερμοκρασίες αλλά σε λίγες μέρες ανέβηκε περισσότερο από τις προσδοκίες μας.

Χαρακτηριστικό του καιρού είναι το διάγραμμα που ακολουθεί από το accuweather για τον μήνα.


ΑΝΘΟΦΟΡΙΕΣ
Τα φυτά που μας απασχόλησαν αυτόν τον μήνα είναι:
Το πεύκο, υπάρχει ακόμα εργάτης κατάλληλης ηλικίας, και αυτό φάνηκε στα μέσα του μήνα που επικράτησαν κατάλληλες καιρικές συνθήκες και έτσι είδαμε τις μέλισσες να περπατάν στα κλαδιά των πεύκων.
Η κουμαριά, ξεκινώντας ο μήνας έχει ελαττωθεί αρκετά η ανθοφορία της, αλλά κρατάει ακόμα καλά  Οι μέλισσες όμως δεν επωφελούνται στο μέγιστο από την ανθοφορία αυτή, αφού πολλές μέρες δεν βγαίνουν από την κυψέλη λόγο καιρικών συνθηκών. Μετά τα μέσα του μήνα έχει φθίνει πολύ και σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες θεωρούμε ότι δεν έχει μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Κοινή διαπίστωση όσων μελισσοκόμων πήγαν στην ανθοφορία της είναι ότι φέτος δεν είναι πικρό το μέλι της. Αυτό σίγουρα οφείλεται στον καιρό, νομίζω στις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν. 
 Η καλεντούλα, η έναρξη της ανθοφορίας της έρχεται  από τον προηγούμενο. Όμως στα μέσα του μήνα αρχίζει να έχει μελισσοκομικό ενδιαφέρον και δυναμώνει όσο περούν οι μέρες.
Το δεντρολίβανο, έχει ανθίσει από τον προηγούμενο μήνα και ξεκινώντας ποια ο μήνας έχει πλούσια ανθοφορία. Οι μέλισσες το επισκέπτονται όλη την μέρα, μέχρι το τέλος του μήνα.  
Η μουσμουλιά, ξεκινώντας ο μήνας έχει αρχίσει να φθίνει έντονα. Υπάρχουν ωστόσο φυτά που δεν ανθίζουν την ίδια περίοδο, στην ίδια περιοχή, παραινώντας την διάρκεια ανθοφορίας. Έτσι μέχρι και τις 20-12-17 έχει καλή ανθοφορία, ενώ στο τέλος του μήνα υπάρχουν ελάχιστα άνθη. Ο καιρός είναι ο μοναδικός παράγοντας που δεν επιτρέπει τις μέλισσες να συλλέξουν όσο θα μπορούσαν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΡΩΤΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ
            Στο πρώτο δεκαήμερο ο καιρός παρουσίαζε εναλλαγές θερμών και ψυχρών συστημάτων με αποτέλεσμα να επικρατούν εναλλάξ θερμοί, υγροί, έντονοι, άνεμοι με άνυδρους, ψυχρούς, εξασθενημένους. Δεν έλειψαν τα πλημμυρικά φαινόμενα, στην Δυτική Ελλάδα αυτή την φορά με καταστροφές σε μελισσοκομεία, αλλά και στο αστικό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου και Αγρινίου. Τα μελίσσια έχουν ποια μπει στην διαδικασία ξεχειμωνιάσματος, δηλαδή έχουν περιορίσει πολύ την έκταση του γόνου, έχουν συλλέξει μεγάλες ποσότητες μελιού και δεν πετούν όταν ο καιρός δεν είναι ιδανικός. Ακόμα και όταν ο καιρός είναι καλός δεν δουλεύουν με την ίδια ένταση, κάνοντας οικονομία στο λιπόσωμά τους, η κάθε μια χωριστά. Από ανθοφορίες δεν έχουμε τίποτα περισσότερο από αυτές που υπήρχαν και τον προηγούμενο μήνα. Η μουσμουλιά έχει ακόμα άνθη και οι μέλισσες τα επισκέπτονται. Το αστικό τοπίο συμπληρώνει το δεντρολίβανο που κρατάει ακόμα καλή ανθοφορία. Στην ύπαιθρο συνεχίζει αρκετά καλά η ανθοφορία της κουμαριάς, των βρώσιμων χόρτων, και το καλαμίδι σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Το πρόβλημα της περιόδου, είναι περισσότερο οι καιρικές συνθήκες που δεν άφησαν να δουλέψουν τα μελίσσια, παρά η έλλειψη ανθοφοριών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ
             Το δεύτερο δεκαήμερο χαρακτηρίστηκε στο πρώτο, και μεγαλύτερο μέρος του από υψηλές θερμοκρασίες και κατάλληλες συνθήκες για συλλογή από τις μέλισσες. Μόνο τις τελευταίες μέρες της περιόδου κλείστηκαν τα μελίσσια, αφού έπεσε πολύ η θερμοκρασία, που σε συνδυασμό με την βροχόπτωση δημιούργησαν ακριβός αντίθετες καιρικές συνθήκες. Δεν έλειψαν τα πρώτα χιόνια στην κορυφή του Πηλίου αλλά και σε πολλά άλλα ορεινά μέρη της Ελλάδος.
Οι μέλισσες τις περισσότερες μέρες συνέλεξαν νέκταρ και γύρη και συμπλήρωσαν τις αποθήκες τους εξασφαλίζοντας την διαχείμασή τους. Πρόβλημα ίσως να έχουν κάποια μικρά μελίσσια, από την απότομη μεταβολή του καιρού, από τον σχηματισμό της μελισσόσφαιρας, αφού ίσως αναγκαστούν να αφήσουν γόνο ακάλυπτο. Οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις ανθοφορίες που προηγήθηκαν, ευνόησαν τις συνθήκες εκτροφής γόνου. Από ανθοφορίες έχουμε το πεύκο που οι συνθήκες ευνόησαν τις εκκρίσεις του εργάτη και οι μέλισσες το εκμεταλλευτήκαν. Η κουμαριά θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι τελείωσε οριστικά στην περιοχή μου, με την λήξη της περιόδου. Η καλεντούλα ξεκίνησε να έχει μελισσοκομικό ενδιαφέρον από τα μέσα του μήνα και μετά. Το δεντρολίβανο συνεχίζει την ανθοφορία του και μαζί με τις μουσμουλιές  χρωματίζουν το αστικό περιβάλλον. Οι μουσμουλιές δεν ανθίζουν όλες μαζί και ας είναι στην ίδια περιοχή, έτσι παρατείνουν την διάρκεια της ανθοφορίας του είδους τους. Τα βρώσιμα χόρτα έχουν πια ανθίσει δυνατά και οι μέλισσες συλλέγουν από αυτά κυρίως γύρη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΡΙΤΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ
            Ο καιρός ξεκίνησε με χαμηλή θερμοκρασία και χιονοπτώσεις ακόμα και σε μικρά υψόμετρα στην περιοχή μου. Σύντομα όμως η θερμοκρασία επανήλθε σε υψηλά επίπεδα.
Οι μέλισσες εκμεταλλευτήκαν την καλοκαιρία και επισκέφτηκαν την καλεντούλα, το δεντρολίβανο και τα βρώσιμα χόρτα. Δεν υπάρχει όμως μεγάλη κίνηση στις εισόδους και όλα δείχνουν ότι συνεχίζεται η συντηρητική στάση των μελισσών και ότι δεν ξεγελάστηκαν από την καλοκαιρία των ημερών. Η μουσμουλιά έχει πια ελάχιστα άνθη που τα επισκέπτονται όμως οι μέλισσες.

Έτσι τελειώνει το 2017 με τις γλυκές του αναμνήσεις και ξεκινά το 2018 με ακόμα περισσότερες προσδοκίες.
Καλή χρονιά!!

Σχόλια