Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ



Ο ΚΑΙΡΟΣ
            Στο πρώτο δεκαήμερο ο καιρός είναι αναμενόμενος της εποχής, με τακτικές βροχές, θερμοκρασίες που δεν περικλείνουν από τα αναμενόμενα και με ανέμους που είναι αρκετές μέρες δυνατοί αλλά προβλέψιμοι. Μειώθηκε επίσης για αρκετές μέρες η φωτεινότητα από τις παρατεταμένες νεφώσεις.
            Στο δεύτερο δεκαήμερο ο καιρός έδειξε το άγριο πρόσωπό του, αφού εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα, καταιγίδες, χαλαζόπτωση και κατολισθήσεις με καταστρεπτικές συνέπειες. Εκτός από καταστροφές σε καλλιέργειες είχαμε 22 νεκρούς στην Αττική. Η θερμοκρασία όμως παρέμεινε υψηλή, αφού επικράτησαν δυνατοί νοτιάδες. 
            Το τρίτο δεκαήμερο η θερμοκρασία έπεσε αφού ένα κύμα από τα βόρεια ξεκίνησε να μας επισκέπτεται. Από την πρώτη κιόλας μέρα της περιόδου χιόνισε στα ορεινά, μέχρι και το Μέτσοβο. Δεν έλειψαν και οι πρώτες νιφάδες από το Πήλιο, αν και οι θερμοκρασία δεν ήταν η κατάλληλη για να το στρώσει. Σύντομα όμως έστρωσε και επανήλθε σε αναμενόμενη για την εποχή συμπεριφορά.
Σε γενικές γραμμές ο καιρός «χαλάει», για μια έως τρις μέρες, ανά δεκαήμερο πάνω κάτω. Η πρόβλεψη μου είναι ότι το μοτίβο θα συνεχιστεί όλον τον χειμώνα και ότι θα είναι έντονα υγρός και θερμός.           
Χαρακτηριστικό του καιρού είναι το διάγραμμα που ακολουθεί από το accuweather για τον μήνα.

ΖΩΑ
06-11-17(14:00) στην Κάρλα είδα πάλι τις ακρίδες, λιγότερες αυτή την φορά, αλλά αρκετές.
Είδα επίσης και ένα κοπάδι λευκοσουσουράδες , που ακολουθούσαν τα κοπάδια γιδιών και έτρωγαν μύγες και ψήλους που έπεφταν στο χώμα.

ΑΝΘΟΦΟΡΙΕΣ
Τα φυτά που μας απασχόλησαν αυτόν τον μήνα είναι:
Το καλαμίδι, σε όλη την διάρκεια του μήνα έχει καλή ανθοφορία και οι μέλισσες την επισκέπτονται στις πρώτες πρωινές τους πτύσεις, δείχνοντας την αξία του. Στα μέσα του μήνα έχει καλή ανθοφορία αλλά μέχρι το τέλος του μήνα έχει άνθη μόνο σε χαμηλά υψόμετρα, μικρότερα από 50m. Σε μεγαλύτερα υψόμετρα έχει καεί από την πτώση της θερμοκρασίας.
Το αλμυρίκι , ξεκινώντας ο μήνας αρχίζει και η έντονη φθίνουσα πορεία της ανθοφορίας του. Έτσι πριν το τέλος του πρώτου δεκαημέρου, επισκέπτονται ελάχιστες μέλισσες, τα εναπομείναντα άνθη του.  
Η Στερνμπέργκια η κίτρινη, συνεχίζει την ανθοφορία της και στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Όμως έχει έντονα φθίνουσα πορεία με αποτέλεσμα στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου να μην υπάρχει ούτε ένα φυτό ανθισμένο. Νομίζω ότι επηρεάστηκε περισσότερο από την ελάττωση της ημερήσιας φωτεινότητας και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας και όχι από την θερμοκρασία.
Το πεύκο, θεωρώ ότι υπάρχει ακόμα εργάτης κατάλληλης ηλικίας, αλλά δεν υπάρχουν μελίσσια στα πευκοδάση που να μπορώ να παρακολουθήσω. Επίσης όπου άνθησε η κουμαριά δείχνουν μεγάλη προτίμηση σε αυτή και αγνοούν το πεύκο. Πάντως μελισσοκόμοι που έμειναν και το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα στα πεύκα, είδαν τα μελίσσια τους να βάζουν μέλια. 
Το ρείκι, στις πρώτες μέρες του μήνα έχει οριστικά τελειώσει στην περιοχή μου, σε όλα τα υψόμετρα. Στην Βόρεια Εύβοια είναι σε φθίνουσα πορεία ακόμα και στο επίπεδο της θάλασσας, ενώ έχει έντονα καλή ανθοφορία νοτιότερα στα φυσικά όρια της Στερεάς Ελλάδας και της  Πελοποννήσου, όπως στον Κιθαιρώνα.
Η κουμαριά, στο πρώτο δεκαήμερο έχει ξεκινήσει την ανθοφορία της, δυνατά, ακόμα και σε μικρά υψόμετρα και επειδή είναι καλοποτισμένη, στάζει το νέκταρ της όταν κουνήσουμε έντονα τις ταξιανθίες της. Μετά τα μέσα του μήνα αρχίζει να έχει φθίνουσα πορεία η ανθοφορία της. Στο τέλος του μήνα έχει ελαττωθεί πολύ η ανθοφορία της και όλα δείχνουν ότι πλησιάζει το τέλος της.
 Η καλεντούλα, έχει ξεκινήσει λίγο από τον προηγούμενο μήνα και συνεχίζει να μεγαλώνει και να ανθίζει. Όμως μέχρι το τέλος του μήνα δεν έχει προσφέρει τίποτα στις μέλισσες.
Το δεντρολίβανο, έχει ανθίσει από τον προηγούμενο μήνα και ξεκινώντας πια ο μήνας έχει πλούσια ανθοφορία, που συνεχίζεται και στον επόμενο μήνα.
Η μουσμουλιά, ξεκίνησε την ανθοφορία της λίγο πριν ξεκινήσει το δεύτερο δεκαήμερο. Αντίστοιχα μικρό είναι και το ενδιαφέρον που δείχνουν οι μέλισσες σε αυτή, αφού συνυπάρχουν και άλλα μελισσοκομικά φυτά. Μπαίνοντας όμως το τελευταίο δεκαήμερο είναι η μοναδική ανθοφορία που δείχνει ενδιαφέρον η μέλισσα. Μάλιστα λόγο της πτώσης της θερμοκρασίας είναι, μαζί με τον δεντρολίβανο, φυτό που δεν επηρεάστηκαν καθόλου από την αλλαγή του καιρού και που δείχνουν την προτίμηση τους οι μέλισσες. Στο τέλος του μήνα έχει ελαττωθεί πολύ η ανθοφορία της αλλά ακόμα προσελκύει τις μέλισσες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΡΩΤΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ
            Στο πρώτο δεκαήμερο ο καιρός είναι αναμενόμενος της εποχής. Η ελάχιστη θερμοκρασία έπεσε στους 5ο C και δεν ξεπέρασε τους 11, ενώ η μέγιστη κινήθηκε από 15ο C έως 19ο C. Η περίοδος χαρακτηρίστηκε από τα υψηλά ποσοστά υγρασίας τόσο στην ατμόσφαιρα, που σχημάτιζε την πρωινή δροσιά, όσο και στις συχνές βροχοπτώσεις και μείωση της φωτεινότητας από τις ολοήμερες νεφώσεις. Οι μέλισσες δεν δούλεψαν όλες την μέρες και περιορίστηκαν στην κυψέλη, λόγο καιρού. Έτσι κατανάλωσαν αρκετά αποθέματα επειδή έχουν εκτεταμένους γόνους. Όμως στο τέλος της περιόδου έχουμε ελάχιστα περισσότερα μέλια και αύξηση της ωοτοκίας της βασίλισσας. Από ανθοφορίες η κουμαριά δείχνει φέτος την αξία της αφού στάζει νέκταρ. Το πεύκο, όπου είναι παρδαλό πρέπει να έδωσε, αφού οι καιρικές συνθήκες το ευνόησαν. Φυτό που έχει δυνατή ανθοφορία είναι και το καλαμίδι, που συνεχίζει να μας γοητεύει με την διάρκεια της ανθοφορίας του. Έχουν ξεκινήσει την ανθοφορία τους και λίγα βρώσιμα φυτά, αλλά είναι μικρή ακόμα η έκταση τους. Στο αστικό περιβάλλον κυριαρχεί το δεντρολίβανο και ξεκίνησε στο τέλος της περιόδου η μουσμουλιά, με την ποιοτική και άφθονη γύρη της.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ
             Το δεύτερο δεκαήμερο χαρακτηρίστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα που, μπορεί να μην ήταν έντονα στην περιοχή μου αλλά, δεν πέρασαν και απαρατήρητα. Έτσι είχαμε έντονες βροχοπτώσεις για πολλές μέρες, με δυνατό, νότιο άνεμο στην αρχή της περιόδου. Οι μέλισσες έμειναν κλεισμένες στις κυψέλες τους για αρκετές μέρες και κατανάλωσαν αρκετά αποθέματα τροφών, με αποτέλεσμα να χάσουν βάρος. Το ευτύχημα είναι ότι ο γόνος περιορίστηκε και δεν κινδυνεύει να παγώσει όταν πέσει η θερμοκρασία. Από ανθοφορίες η κουμαριά κορύφωσε την ανθοφορία της και το καλαμίδι, εξακολουθεί να ανθίζει και να το επισκέπτονται οι μέλισσες. Τα βρώσιμα φυτά εμφάνισαν περισσότερα άνθη, αλλά χρειάζονται μεγαλύτερη φωτεινότητα για να ανθήσουν καλύτερα. Στα πευκοδάση της περιοχής μου φύτρωσαν στα μέσα του μήνα μανιτάρια, που τα έχω συνδέσει με την αύξηση των εκκρίσεων του εργάτη, όταν βρίσκεται στην κατάλληλη ηλικία. Αν και στην περιοχή μου θεωρώ ότι είναι παρδαλό το πεύκο, δεν είδα μέλισσες να το επισκέπτονται. Αυτό νομίζω ότι οφείλεται στην προτίμηση των μελισσών στην κουμαριά που δίνει τόσο νέκταρ που τα μελίσσια έχουν ήδη χτίσει κερήθρες.  Στο αστικό περιβάλλον κυριαρχεί η μουσμουλιά, με την πλούσια γύρη της και συνεχίζει την ανθοφορία της σταθερά το δεντρολίβανο. Άλλα φυτά που ανθίζουν στις γλάστρες μας είναι τα χρυσάνθεμα που προσφέρουν γύρη αλλά και νέκταρ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΡΙΤΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ
            Ο καιρός έκανε τα αναμενόμενα, δηλαδή χάλασε για λίγες μέρες και μετά έστρωσε για αρκετές μέρες, μέχρι λίγο πριν βγει ο μήνας. Σε γενικές γραμμές όμως δεν είχε έντονες διακυμάνσεις και σε συνδυασμό με την ελάττωση του γόνου δεν προκλήθηκαν προβλήματα στις μέλισσες, αφού δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα θνησιμότητας του γόνου. Η μείωση του γόνου έφερε και μεγάλη συλλογή νέκταρος από τις κουμαριές, σε σημείο να γεμίσουν με μέλια όσα πλαίσια πατάνε οι μέλισσες. Το χτίσιμο των κερηθρών  συνεχίστηκαν και όλα δείχνουν ότι είναι έτοιμα για τον χειμώνα. Από ανθοφορίες δεν παρατηρήθηκε καμιά αλλαγή στις προτιμήσεις των μελισσών από το προηγούμενο δεκαήμερο, αν και έχει ελαττωθεί η ανθοφορία τους. Το μόνο που άρχισε να έχει μεγαλύτερη εδαφοκάλυψη είναι τα βρώσιμα χόρτα, όπου και ξεκίνησαν να τα επισκέπτονται οι μέλισσες και οι καλεντούλες, που όμως ακόμα δεν είδα μέλισσες σε αυτές.    

Σχόλια