Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ
            Στο πρώτο δεκαήμερο η θερμοκρασία ξεκίνησε να επανέρχεται  στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδά, μετά την μεγάλη πτώση στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Όμως μέχρι να τελειώσει το δεκαήμερο έπεσε ξανά πολύ ποιο κάτω από τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα να θεωρούμε ότι ήταν έντονα ασταθές η περίοδο αυτή.
            Στο δεύτερο δεκαήμερο ο καιρός διατήρησε τις θερμοκρασίες που ήταν αναμενόμενες, αλλά δεν έκανε το ίδιο σχετικά με τις βροχοπτώσεις, αφού δεν έβρεξε ούτε μια μέρα. Έτσι, συνδυαστικά με τον δυνατό αέρα που επικράτησε τις περισσότερες μέρες της περιόδου, δημιουργήθηκε έλλειψη υγρασίας τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στο έδαφος.
            Το τρίτο δεκαήμερο συμβάδιζε περισσότερο με την εποχή του αφού τόσο η θερμοκρασία, όσο και οι άνεμοι με την υγρασία, που διαμορφώθηκε από τις πολυπόθητες βροχοπτώσεις, κινήθηκαν στις αναμενόμενες, για την εποχή, τιμές. Δεν έλειψαν όμως και οι ζημιές όπως πτώσεις δέντρων και χαλαζόπτωση.
Την τελευταία Κυριακή του μήνα άλλαξε και η ώρα με αποτέλεσμα να νυχτώνει ποιο νωρίς και να μην έχω περιθώριο να επισκέπτομαι τα μελισσοκομεία μου μετά την δουλειά.           
Χαρακτηριστικό του καιρού είναι το διάγραμμα που ακολουθεί από το accuweather για τον μήνα.
 

ΖΩΑ
Στον κάμπο, από την αρχή του μήνα, υπάρχουν χιλιάδες μικρές ακρίδες που γίνονται αντιληπτές μόνο όταν βαδίζεις. Είναι μικρές, με χρώμα που χάνεται στο έδαφος και την μισοξεραμένη χλόη, αλλά πετούν ή πηδούν όταν πλησιάσεις σε μικρή απόσταση. Έτσι σε κάθε βήμα, δείχνουν την παρουσία τους καμιά δεκαριά και αμέσως μετά εξαφανίζονται στο περιβάλλον. Φοβάμαι ότι θα έχουμε τα προβλήματα της Αργεντινής με δαύτες, επειδή έχω την πεποίθηση ότι θα είναι ελαφρύς ο χειμώνας.
Στα μέσα του μήνα είδα φίδι σε υψόμετρο 200m  όταν μετακίνησα κάποια σάπια ξύλα. Το φίδι κινήθηκε νωχελικά και χάθηκε στο χορτάρι.
Μπαίνοντας το τρίτο δεκαήμερο, είδα κοκκινολαίμη σε έναν ευκάλυπτο που βρίσκεται σε παραθαλάσσιο πάρκο. Στο ίδιο πάρκο τις τελευταίες μέρες του μήνα είδα σπουργίτια στα ελαφρώς ντυμένα με φύλλα κλαδιά, μιας τσιντόνιας.  

ΑΝΘΟΦΟΡΙΕΣ
Τα φυτά που μας απασχόλησαν αυτόν τον μήνα είναι:
Η πικραγγουριά, στην αρχή του μήνα έχει μικρή ή και καθόλου ανθοφορία, αφού είναι επιρρεπής στις έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Όμως, στρώνοντας ο καιρός και μέχρι να πέσει ξανά η θερμοκρασία στο τελευταίο δεκαήμερο έχει καλή εδαφοκάλυψη και αρκετά καλή άνθηση. Οι μέλισσες την επισκέπτονται καθημερινά δείχνοντας την αξία της, συλλέγοντας κοκκινωπή γύρη, όταν την βρίσκουν ανθισμένη. Τόσο το φύλλωμα της όσο και η γενική της εικόνα δείχνουν ότι έχει ακόμα περιθώρια να συνεχίσει η ανθοφορία της.
Το καλαμίδι, σε όλη την διάρκεια του μήνα έχει καλή ανθοφορία και οι μέλισσες την επισκέπτονται στις πρώτες πρωινές τους πτύσεις, δείχνοντας την αξία του. Συλλέγουν μικρούς σβόλους κρεμ γύρης και νέκταρ. Αν δεν πέσει η μέγιστη θερμοκρασία κάτω από 15 βαθμούς θα συνεχίσει να προσφέρει στις μέλισσες. 
Ο πολύκολπος, από το πρώτο δεκαήμερο του μήνα έχει καλή ανθοφορία αλλά δεν το επισκέπτονται μέλισσες, όταν συνυπάρχει με το καλαμίδι και το ρείκι. Μέχρι και το τέλος του μήνα κράτησε η ανθοφορία του αλλά δεν είδα καθόλου μέλισσες να τον επισκέπτονται, αν και δεν έκανα συχνές παρατηρήσεις, αυτές ήταν διαφορετικές ώρες της μέρας.   
Το αλμυρίκι, στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα, άρχισε την έντονη ανθοφορία του και μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαημέρου είχε φθάσει στο 60% της ανθοφορίας του. Ενδιαφέρον έχει ότι η αύξηση της ανθοφορίας του συμπίπτει με την αύξηση της συλλογής νέκταρος από το ρείκι. Αυτό το έχω παρατηρήσει τα 3 τελευταία χρόνια να συμβαίνει. Άλλωστε η λέξη αλμυρίκι κρύβει τις λέξεις: αλμυρό και ρείκι, δηλώνοντας μας ότι συνδέετε με την θάλασσα και με το ρείκι. Μάλιστα έχουν και άλλα κοινά χαρακτηριστικά που ίσως η ονομασία τους να είναι περισσότερο περιγραφική από ότι αναλύω. Μετά τα μέσα του μήνα έχει όλες τις ώρες την ημέρας μέλισσες πάνω του που συλλέγουν μέλι αλλά και γύρη. Εντύπωση μου έκανε όταν στο τέλος του μήνα έπεσε η θερμοκρασία ότι το δούλευαν οι μέλισσες με μεγαλύτερη μανία, παρά τον δυνατό άνεμο που επικρατούσε. Ίσως φταίνε οι βροχοπτώσεις ίσος φταίει η πτώση της θερμοκρασίας, ίσος να φταίει ότι η απότομη αλλαγή του καιρού χάλασε άλλες ανθοφορίες της περιόδου, πάντως η επισκεψιμότητα αυξήθηκε κατακόρυφα. 
Η σκίλλα η φθινοπωρινή, δεν έχω κάνει παρατήρηση στην αρχή του μήνα αλλά θεωρώ ότι ξεκίνησε την ανθοφορία της μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας. Μετά τα μέσα του μήνα υπάρχουν αρκετά ανθισμένα φυτά που τα δουλεύουν οι μέλισσες ακόμα και αργά το απόγευμα συλλέγοντας μοβ γύρη και νέκταρ. Η πτώση της θερμοκρασίας τις τελευταίες μέρες του μήνα την επηρέασαν έντονα αρνητικά και μέχρι το τέλος του μήνα δεν έμεινε κανένα φυτό ανθισμένο.  
Η Στερνμπέργκια η κίτρινη, τις πρώτες κιόλα μέρες του μήνα ξεκίνησε να βγάζει το δεύτερο ανθό του και τα φύλλα του είναι αρκετά μεγάλα ποια, ενώ τα πρώτα άνθη του έχουν μαραθεί. Συνεχίζει δυνατά την ανθοφορία της όλο το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, αλλά μετά την πρώτη εβδομάδα άρχισε να φθίνει σε αρκετές περιοχές λόγο της ανομβρίας που υπάρχει μέχρι και μετά τα μέσα του μήνα. Μετά τα μέσα του μήνα όμως, που ξεκίνησε ο δρόσος, υπάρχει αρκετά έντονη ανθοφορία. Είναι φυτό που δίνει γύρη νωρίς το πρωί και όταν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας και φωτεινότητας. Μέχρι και το τέλος του μήνα συνεχίζει να ανθίζει και χρωματίζει με κίτρινες πιτσιλιές τη ύπαιθρο.
Ο αρκουδόβατος, έχει ξεκινήσει στα τέλη του προηγούμενου μήνα και στο πρώτο δεκαήμερο αύξησε πολύ την ένταση της ανθοφορίας της. Στην Β Εύβοια έχει μεγάλη εδαφοκάλυψη σε πολλές περιοχές από πευκοδάση. Έτσι οι μέλισσες εκμεταλλεύονται την ανθοφορία του συλλέγοντας έντονα αρωματικό νέκταρ αλλά κυρίως γύρη που είναι απαραίτητη για την διατήρηση της ωοτοκίας της βασίλισσας. Επίσης προσφέρει ασφάλεια  στον μελισσοκόμο που δεν γνωρίζει πότε ξεκινάει το δεύτερο βάρεμα του πεύκου, αφού μπορεί να μεταφέρει τα μελίσσια του πιάνοντας το μέρος που θέλει όταν αρχίσει να δίνει ο αρκουδόβατος. Μετά από έντονη βροχόπτωση όμως δεν την επισκέπτονται οι μέλισσες. Όμως μόνο μετά από έντονες και τακτικές βροχοπτώσεις δυναμώνει την ανθοφορία της με αποτέλεσμα να είναι πραγματικά τύχη η απόδοση του. Φέτος δεν έχει την ανθοφορία που θα περίμενε κανείς με ημερολογιακά κριτήρια, δείχνοντας μας ότι χρειάζεται περισσότερη υγρασία για να προκόψει. Μετά τα μέσα του μήνα δεν έχει σχεδόν καθόλου ανθισμένα λουλούδια, αλλά υπάρχουν ταξιανθίες στο στάδιο του μπουμπουκιού, οι οποίες όμως δείχνουν πολύ ταλαιπωρημένες. Τις τελευταίες μέρες του μήνα, έχει ελάχιστα σταφύλια, αλλά δείχνει να παράγει νέες ταξιανθίες. Ίσως τελικά αρχίσει να δίνει λίγο από εβδομάδα και να μην χάθηκαν όλα.
Η ακονιζέα, στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα συνεχίζει την καλή ανθοφορία της και πλέον τα μελίσσια έχουν αρχίσει να μπλοκάρουν με την γύρη της. Πριν τα μέσα του μήνα όμως, σταμάτησε να παράγει νέα άνθη και νομίζω ότι φταίει η αύξηση της θερμοκρασίας και η έλλειψη βροχοπτώσεων. Την επισκέπτονται όμως οι μέλισσες με φθίνων ενδιαφέρον μέχρι και το τέλος του μήνα. Στο τέλος του μήνα έχει ελάχιστο μελισσοκομικό ενδιαφέρον που συμβαδίζει με την εικόνα της ανθοφορίας της.
Η χαρουπιά, στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα ξεκίνησε να έχει μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Από την πρώτη μέρα της περιόδου μύρισε για πρώτη φορά, και γέμισε την ατμόσφαιρα με την βαριά, κάπως απωθητική, οσμή του. Δεν έχει καλή ένταση η ανθοφορία της και πίστευα ότι μετά τις βροχοπτώσεις ότι θα μεγαλώσει το μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Τελικά δούλεψε λιγότερο από μια εβδομάδα και μπορούμε να πούμε ότι απέδωσε πολύ ποιο κάτω των προσδοκιών μας.
Ο κισσός, καθώς ξεκινά ο μήνας, συνεχίζει την ανθοφορία του και οι μέλισσες συλλέγουν από αυτόν μεγάλους σβόλους γύρης με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τα μελίσσια από την γύρη που αποθηκεύουν στις κερήθρες τους. Στο υψόμετρο της θάλασσας, ξεκίνησαν να τον επισκέπτονται οι μέλισσες μετά την πρώτη εβδομάδα του μήνα. Και αυτό το φυτό δείχνει να χρειάζεται βροχή στα μέσα του μήνα και τελικά δεν άντεξε την ανομβρία της περιόδου και χάθηκε και αυτή η ανθοφορία προσφέροντας στα μελίσσια μας λιγότερο νέκταρ και γύρη, από αυτό που αναμέναμε. Όμως συντήρησε τα σμήνη που ανανέωσαν τους πληθυσμούς τους και αποθήκευσαν και λίγες γύρες.
Το πεύκο, θεωρείται ως η κυριότερη νομή για την Ελλάδα, αφού παράγεται μέχρι και το 60% της ετήσιας παραγωγής μελιού. Δεν έχω καλή αντίληψη στις αντιδράσεις του πεύκου, αφού είναι η πρώτη χρονιά που αρχίζω να το παρατηρώ και σίγουρα κάποιες παρατηρήσεις μου είναι λανθασμένες.
Μετά τα μέσα του μήνα και σε υψόμετρο 250m άρχισε να  υπάρχει μικρό βουητό στα πεύκα νωρίς το πρωί και εμφανίστηκε βαμβακάδα, αλλά όχι έντονη που ταιριάζει άψογα με την ένταση του βουητού. Τις πρώτες μεσημβρινές ώρες το βουητό έχει σταματήσει εντελώς.
Τελειώνοντας το δεύτερο δεκαήμερο, ακόμα και τις μεσημεριανές ώρες, συλλέγουν οι μέλισσες, βουίζοντας δυνατά. Επίσης έχουν κόψει οι δυνατοί άνεμοι και υπάρχουν σημάδια ότι πέφτει δροσιά το βράδυ και αναμένουμε σε βελτίωση τω εκκρίσεων μέρα με την μέρα.
Μέχρι το τέλος του μήνα εξακολουθεί να υπάρχει έντονο βουητό και είδα βαμβακάδα με αυγά.
Στην Βόρεια Εύβοια, σε περιοχή που έχει ανάλογη πορεία το πεύκο με αυτό που παρατηρώ στην περιοχή μου, τα μελίσσια φίλου μου έχουν μπλοκάρει από τα μέλια, που συλλέχτηκαν το τελευταίο δεκαήμερο.
Το ρείκι, είχε ανθίσει δυνατά πια στο υψόμετρο των 200m από τον προηγούμενο μήνα. Αυτή η δυνατή ανθοφορία κράτησε μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαημέρου και τα μελίσσια έχουν αρχίσει να σφραγίζουν τα μέλια. Στα μέσα του μήνα όμως η έλλειψη υγρασίας αποδυνάμωσε τα φυτά με αποτέλεσμα να μην παράγουν καλές ποσότητες νέκταρος. Η έλλειψη υγρασίας οφείλεται τόσο στην έλλειψη βροχοπτώσεων όσο και στους αέρηδες που επικρατούν και δεν αφήνουν να σχηματιστεί η βραδινή δροσιά της εποχής. Τις τελευταίες μέρες του μήνα υπάρχουν λίγα ανθισμένα φυτά σε υψόμετρο των 200m που τα δουλεύουν οι μέλισσες χρωματίζοντας βαθυπράσινα κάποια φρέσκα μέλια στα κελιά τους. Όμως στο ύψος της θάλασσας έχει δυνατή ανθοφορία και σε συνδυασμό με το καλό πότισμα από τις βροχές της περιόδου, θα βοηθήσει τα μελίσσια που θα εκμεταλλευτούν την ανθοφορία του. 
Η κουμαριά έχει ξεκινήσει τα ανοίγει άνθη σε μεμονωμένες ταξιανθίες, ελάχιστον φυτών, την τελευταία εβδομάδα του μήνα και σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 300m. Οι βροχοπτώσεις την δυναμώνουν και όλα δείχνουν ότι σύντομα ξεκινά ο μήνας της ανθοφορίας της. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΡΩΤΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ
            Ο καιρός δημιούργησε προβλήματα στα μελίσσια με την μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, αφού έμεινε ακάλυπτος σε πολλές περιπτώσεις ο γόνος με αποτέλεσμα να πεθάνει. Όμως αρκετά φυτά ευνοήθηκαν από τον καιρό και οι ανθοφορίες τους απέδωσαν πολύ καλά με αποτέλεσμα τα πλαίσια να γεμίσουν με μέλι και γύρη σε βαθμό που τα στριμωγμένα μελίσσια να μπλοκάρουν και να χρειάζονται χώρο πριν τελειώσει η πρώτη εβδομάδα του μήνα.
Μια γενική παρατήρηση είναι ότι μειώθηκε σημαντικά ο πληθυσμός των μελισσών διότι πέθαναν οι περισσότερες καλοκαιρινές μέλισσες και λόγο της θνησιμότητας του γόνου, ακόμα και μελισσών που ήθελαν λίγες ημέρες για να εξέλθουν από το κελί τους. Αυτό παρατηρήθηκε αρχικά πριν το τέλος του προηγούμενου μήνα, και έπειτα, τις τελευταίες μέρες του πρώτου δεκαημέρου. Έτσι, δεν συνέλεξαν όλα τα μελίσσια μέλι, αφού έπρεπε να αφιερώσουν πολλές ώρες εργασίας για τον καθαρισμό των κελιών και την απόρριψη του νεκρού γόνου μακριά από την κυψέλη. Αναμενόμενα,  μόνο τα μελίσσια που είχαν περιορισμένο γόνο σε σχέση με την δυναμικότητα τους, δηλαδή όσα είχαν αρχίσει να μπλοκάρουν, δεν επηρεάστηκαν από την αστάθεια του καιρού, δεν μεταβλήθηκε ο πληθυσμός τους και  συνέλεξαν περισσότερο μέλι και γύρη. Αντίθετα, όσα είχαν ποιο εκτεταμένο γόνο επηρεάστηκαν περισσότερο, με αποτέλεσμα στο τέλος της περιόδου, να έχει ελαττωθεί ο πληθυσμός τους ακόμα και στα μελίσσια που υπήρχαν άφθονα αποθέματα μελιού. Χαρακτηριστικό της περιόδου είναι η εμφάνιση σφηγκών στις εισόδους των κυψελών που δείχνει ότι εκεί βρίσκουν το φαί τους, δηλαδή νεκρό γόνο.
Τα φυτά που δούλεψαν αυτή την περίοδο σε υψόμετρο 200m είναι το ρείκι που πρόσφερε άφθονο νέκταρ αλλά και λίγη γύρη, η ακονιζέα και ο κισσός που με τις γύρες τους χρωμάτισαν αρκετά πλαίσια με πρωτεϊνικά φορτία. Έτσι όλα ιδανικό λιπόσωμα ώστε να επιζήσουν την περίοδο του χειμώνα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφερθούμε στο καλαμίδι, που φέτος προσέφερε πολλά στα μελίσσια και συνεχίζουν να το επισκέπτονται στις πρώτες πρωινές εξορμήσεις τους.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ
            Στο δεύτερο δεκαήμερο ο καιρός επανήλθε στις αναμενόμενες θερμοκρασίες αλλά επικράτησε ανομβρία, που σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους, έριξαν την υγρασία του εδάφους αλλά και του ανέμου σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι λείπει φέτος η πάχνη και η καταχνιά από την ύπαιθρο, και από τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων μας. Λείπουν επίσης και τα άγρια μανιτάρια από τα δάση, που είναι δείκτης ότι υπάρχει αυξημένη υγρασία στα επιφανειακά στρώματα του εδάφους.
 Ο καιρός επηρέασε τα φυτά της περιόδου και έτσι είχαμε φυτά που δεν απέδωσαν όπως θέλαμε αυτή την περίοδο. Το ρείκι, η ακονιζέα και ο αρκουδόβατος, είναι φυτά που εκμεταλλεύεται την επιφανειακή εδαφική υγρασία και που χρειάζονται αυξημένη σχετική υγρασία στην ατμόσφαιρα για να αποδώσει η ανθοφορία τους. Τα βολβώδη μελισσοκομικά φυτά της εποχής έχουν αποκλειστικά  επιφανειακό ριζικό σύστημα και έτσι απορροφούν  μόνο την επιφανειακή υγρασία του εδάφους. Ο τρόπος που βρήκαν τα φυτά να ανταπεξέλθουν στις περιόδους ανομβρίας είναι η αποθήκευση μεγάλης ποσότητας νερού στους βολβούς τους, και η θυσία του υπέργειου τμήματος όταν παραταθεί για μεγάλη περίοδο η ανομβρία. Αναφέρομαι στη σκίλλα τη φθινοπωρινή που μαζί με την στερνμπέργκια τη κίτρινη, προσφέρουν άφθονη και ποιοτική γύρη στις μέλισσες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη σκίλλα τη φθινοπωρινή την επισκέπτονται όλη την μέρα οι μέλισσες για να συλλέξουν και νέκταρ, ενώ τη στερνμπέργκια τη κίτρινη τη επισκέπτονται μόνο για γύρη νωρίς το πρωί, και έχει μικρότερη εκτίμηση από τις μέλισσες. Δεν απέδωσε ικανοποιητικά ούτε το πεύκο αυτό το δεκαήμερο και νομίζω ότι είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών και όχι του κύκλου του εργάτη. Από όλα τα φυτά της περιόδου, αυτό που δεν απέδωσε καλά και με προβλημάτισε περισσότερο για τα αίτια της αντίδρασης του, είναι ο κισσός. Δεν μπορώ να τον καταλάβω διότι στα μέρη που αυτοφυή έχει μεγάλα ποσοστά εδαφικής υγρασίας, αλλά και σχετική υγρασίας στην ατμόσφαιρα όλον τον χρόνο. ίσος τελικά να επηρεάζεται έντονα από την αυξημένη θερμοκρασία ή να υπάρχει άλλη αιτία.
Ευχάριστη έκπληξη είναι το καλαμίδι και η πικραγγουριά, που συνεχίζουν την ανθοφορία τους και οι μέλισσες τις εκμεταλλεύονται όλη την μέρα.
Το αλμυρίκι, εξακολουθεί να έχει δυνατή ανθοφορία και οι μέλισσες πλέον το επισκέπτονται όλη την μέρα, συλλέγοντας τόσο νέκταρ όσο και γύρη. σε αρκετούς κορμούς του συναντάμε νέες ίσκες που ξεκίνησαν να δημιουργούνται τις τελευταίες μέρες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΡΙΤΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ
             Ο καιρός συμμορφώθηκε και άρχισε να συνάδει με την εποχή του. Έτσι δεν άργησαν να πέσουν οι πρώτες βροχές με χαλάζι στα πεδινά και ασθενές χιονοπτώσεις  στα ορεινά, που έριξαν την θερμοκρασία στα αναμενόμενα. Δεν έλειψαν όμως και οι ισχυροί άνεμοι που προκάλεσαν ζημιές και κράτησαν τα μελίσσια περισσότερες ώρες μέσα στις κυψέλες.
            Από ανθοφορίες ξεκίνησε να δίνει καλά το πεύκο, δίνοντας μέλια που μέχρι το τέλος του μήνα μπλόκαραν τα δυνατά μελίσσια. Το ρείκι, έχει ανθίσει δυνατά στις παραθαλάσσιες περιοχές και σε υψόμετρο που δεν ξεπερνούν τα 100m. Υπολογίζω ότι η ανθοφορία του θα είναι δυνατή σε αυτό το υψόμετρο για ακόμα 15 μέρες, και ότι αν μπορέσουν να συλλέξουν οι μέλισσες θα ανανεώσουν τους πληθυσμούς τους και θα αποθηκεύσουν αρκετό μέλι. Και το αλμυρίκι έχει δυνατή ανθοφορία και έντονο μελισσοκομικό ενδιαφέρον καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας. Βοηθητικά βολβώδη φυτά είναι ποια μόνο η στερνμπέργκια η κίτρινη, που δίνει μεγάλες ποσότητες γύρης, συνήθως το πρωί, αφού η σκίλλα τη φθινοπωρινή καταστράφηκε  από τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν. Το δεντρολίβανο ξεκίνησε την έντονη ανθοφορία του αυτήν την περίοδο και την δυναμώνει κάθε μέρα. Η κουμαριά έχει ξεκινήσει να δέχεται επισκέψεις από τις μέλισσες αλλά ακόμα δεν έχει δείξει την αξία της. Είναι μία από τις κύριες ανθοφορίες του επόμενου μήνα και όλα δείχνουν ότι θα αποδώσει πολύ καλά. Την εμφάνιση της έκανε και η καλεντούλα, με ελάχιστα άνθη στο τέλος του μήνα, υπενθυμίζοντας μας την ανθοφορία της που θα ακολουθήσει. Δεν πρέπει να παραλείψουμε και το καλαμίδι που, με την μεγάλη σε διάρκεια ανθοφορία του και την προτίμηση που του δείχνουν οι μέλισσες, δείχνει ότι έχει σταθερή αξία.

Σχόλια