Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ



Ο ΚΑΙΡΟΣ
            Στο πρώτο δεκαήμερο η θερμοκρασία ξεκίνησε από φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα με ανοδική τάση αλλά και με μελτεμάκι που υπήρχε από τον προηγούμενο μήνα. Σύντομα οι άνεμοι κόπασαν και η άνοδος της μέγιστης αλλά κυρίως της ελάχιστης θερμοκρασίας δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα που παρέμεινε έτσι μέχρι το τέλος της περιόδου.
            Στο δεύτερο δεκαήμερο ο καιρός συνεχίστηκε αρχικά με άπνοια και υψηλές θερμοκρασίες αλλά λίγο πριν τα μέσα του μήνα επανήλθαν τα μελτέμια ρίχνοντας την θερμοκρασία που όμως δεν κατάφεραν να μας δροσίσουν τόσο ώστε να θεωρήσουμε ότι άλλαξε ο καιρός.
            Στο τρίτο δεκαήμερο ο καιρός αποφάσισε να αλλάξει διάθεση και ξεκίνησε με βροχή από την πρώτη κιόλας μέρα, ποτίζοντας για τα καλά τα φυτά. Έτσι η θερμοκρασία έπεσε και δεν πλησίασε ξανά τις θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών. Λίγες μέρες πριν βγει ο μήνας μάλιστα, έριξε παντού πολύ βροχή με αποτέλεσμα να γράψουν για τα προβλήματα που προέκυψαν στην περιοχή της μαγνησίας. Έτσι θεωρούμε ότι ξεκίνησε η έναρξη του φθινοπώρου ουσιαστικά πριν βγει ο μήνας.
Χαρακτηριστικό του καιρού είναι το διάγραμμα που ακολουθεί από το accuweather για τον μήνα.



ΖΩΑ
            Τα πετροχελίδονα της γειτονιάς μου έχουν ξεκινήσει να φεύγουν από το τέλος του Ιουλίου και μετά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου δεν πετάει κανένα . Έτσι πια  επικρατεί τα απογεύματα ησυχία, με μια δόση λησμονιάς των τιτιβισμάτων τους.  

ΑΝΘΟΦΟΡΙΕΣ
Τα φυτά που μας ενδιαφέρουν αυτόν τον μήνα είναι:
Το κιχώριο, στην αρχή του μήνα συνεχίζει την ανθοφορία του μόνο σε δροσερές περιοχές και σε μέρη που ποτίζεται. Μέχρι το τέλος του μήνα όμως έχει μαραθεί στα περισσότερα μέρη και πλέων δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι προσφέρει κάτι στις μέλισσες. Τις τελευταίες μέρες του μήνα δείχνει να ενδιαφέρετε περισσότερο με την ανάπτυξη των φύλλων του, παρά τη δημιουργία νέων ανθών.  
Η πικραγγουριά, έχει μέτρια μέχρι καλή ανθοφορία από την αρχή του μήνα και μέχρι και μετά το τέλος του μήνα, με περιόδους εντονότερης ανθοφορίας. Φέτος είναι πολύ ανεπτυγμένη και οι μέλισσες την τιμούν ιδιαιτέρως.
Ο βάτος, έχει μέτρια, προς καλή ανθοφορία, από τις αρχές του μήνα και μέχρι μετά τα μέσα του μήνα σχεδόν παντού. Μετά τα μέσα του μήνα αν και ξεράθηκε στις περισσότερες περιοχές εξακολουθεί και ανθίζει σε αρκετά μέρη με λιγότερη όμως ένταση. Προς το τέλος του μήνα και αφού έχει πέσει η θερμοκρασία και έχει βρέξει αρκετά, άρχισε να δυναμώνει ξανά.
Η μυρμηγκιά, συνεχίζει την ανθοφορία της όλο τον μήνα και οι μέλισσες την επισκέπτονται από νωρίς το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα, κυρίως για το νέκταρ.
Το καλαμίδι, συνεχίζει την καλή ανθοφορία του όλο τον μήνα, αφού περιοδικά ποτίζεται. Έτσι το συναντάμε και στα πεδινά και στα ημιορεινά με έντονη ανάπτυξη και εδαφοκάλυψη.    
Η περικοκλάδα (άσπρη), συνεχίζει την πλούσια ανθοφορία της, όλον τον μήνα αλλά δεν είδα καθόλου μελισσοκομικό ενδιαφέρον.
Το ηλιοτρόπιο, έχει ανθίσει τόσο που να το επισκέπτονται μέλισσες όλον τον μήνα, όλες της ώρες που πετούν. Έχει μεγάλη ανάπτυξη που οφείλεται στις περιοδικές βροχοπτώσεις και δεν επηρεάστηκε από την μεγάλη και απότομη πτώση της θερμοκρασίας, ούτε από την αντίστοιχη αύξηση. Είναι μια κύρια ανθοφορία του μήνα που προσφέρει νέκταρ αλλά και γύρη, που είναι χρήσιμη στην ανατροφή του γόνου.
Το βαμβάκι, έχει καλή ανάπτυξη αλλά στα μέσα του μήνα ξεκίνησαν εντατικά οι ψεκασμοί, αλλά όχι τόσοι όσοι τα προηγούμενα χρόνια. Μέχρι το τέλος του μήνα δείχνουν να το δουλεύουν οι μέλισσες, αλλά υπάρχουν χωράφια που έχει τελειώσει η ανθοφορία του και άλλα που κρατάνε και θα τελειώσουν στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Το αγκάθι (αγριαγκινάρα), ξεκίνησε σε καλό επίπεδο την ανθοφορία από τον προηγούμενο μήνα και στο τέλος του μήνα υπάρχουν ταξιανθίες με σπόρους, άλλες ανθισμένες αλλά και πολλές που αρχίζουν τώρα να σχηματίζονται. Στο τέλος του μήνα έχει τελειώσει η ανθοφορία του και ο άνεμος ταξιδεύει τους ανάλαφρους σπόρους του.
Ο πολύκομπος, συνεχίζει την ανθοφορία του και αυτόν τον μήνα, που τώρα αποτελεί έναν μελισσοκομικό προορισμό για να ανανεώσουμε τους πληθυσμούς των μελισσών μας.   
Το τριβόλι, έχει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία ήδη από τον προηγούμενο μήνα και το επισκέπτονται περισσότερο νωρίς το πρωί οι μέλισσες.
Το πεντάνευρο, είναι ακόμα ένα φυτό με μεγάλης έντασης ανθοφορία ειδικά στα μέρη που κρατάει υγρασία.
Η αγριοσπαραγγιά, έχει ξεκινήσει την ανθοφορία της ήδη από το τέλος του προηγούμενου μήνα. Αν και θεωρείται περισσότερο φθινοπωρινό φυτό, η πρώιμη ανθοφορία του μας δείχνει ότι θα έχουμε πλούσιο φθινόπωρο.  
Το ρείκι, είχε ανθίσει και αυτό πρώιμα, επίσης σημάδι καλής φθινοπωρινής ανθοφορίας, αλλά τα άνθη του ξεράθηκαν και δεν επωφελήθηκαν πολύ τα μελίσσια. Η διαδικασία της άνθησης συνεχίζεται και αυτόν τον μήνα με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά φυτά που έχουν καμένα τα άνθη τους, χρωματίζοντας τις προσήλιες πλαγιές με αποχρώσεις του καφέ στα μέσα του μήνα. Τις τελευταίες μέρες του μήνα δείχνει να δυνάμωσε από την έντονη βροχόπτωση και σύντομα αναμένουμε να δώσει δυνατή ανθοφορία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΡΩΤΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ
            Αύτη την περίοδο δεν έχω κάνει καθόλου εξόρμηση στα μελισσοκομεία μου ούτε έχω βρεθεί εκτός του αστικού ιστού. Κύρια αιτία είναι μια βλάβη του αυτοκινήτου μου που μου απαγορεύει τις μετακινήσεις του ειδικά σε ανώμαλο δρόμο. Έτσι οι παρατηρήσεις είναι στο αστικό περιβάλλον και αυτές χωρίς να μπορούν να παράγουν συμπεράσματα.
           
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ
            Δύσκολη περίοδο για τα μελίσσια με ελάχιστες επιλογές, αφού δεν μας δρόσισε ώστε να ξεκινήσει το πεύκο και στο βαμβάκι ξεκίνησαν εντατικά οι ψεκασμοί. Υπάρχουν όμως και τα τριφύλλια αλλά και το ηλιοτρόπιο με τον πολύκομπο που δεν ψεκάζονται και έχουν δυνατή ανθοφορία. Στα ορεινά επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι καλό γίνεται, αφού ξεκίνησαν να ανθίζουν το ρείκι και να το επισκέπτονται οι μέλισσες. Σε συνδυασμό με την ρίγανη, το καλαμίδι, την αγριοσπαραγγιά, και λίγα αγκάθια, τα μελίσσια έριξαν γόνους και μάζεψαν και ελάχιστο μέλι. Η βασική διαφορά στα ορεινά με τα πεδινά είναι ότι οι μέλισσες δεν ασχολούταν τόσο με την ρύθμιση της θερμοκρασίας στην κυψέλη αλλά με την συλλογή και εκτροφή του γόνου. Σταθερή αξία τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά είναι ο βάτος, που πραγματικά φέτος βοήθησε πολύ τα μελίσσια, με την ,μέτρια και περιοδικά έντονη, αλλά αδιάκοπη ανθοφορία του.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΡΙΤΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ
            Αυτή η περίοδος σηματοδότησε την έναρξη του φθινοπώρου, αφού έπεσε αρκετή βροχή και η θερμοκρασία ακολούθησε σταθερά πτωτική πορεία. Αναμενόμενα τα περισσότερα φυτά που ήταν ήδη ανθισμένα παρέτειναν την ανθοφορία τους όπως: το βαμβάκι, το ηλιοτρόπιο, ο πολύκομπος, τα τριφύλλια, και ο βάτος, ενώ ξεκίνησαν τα φθινοπωρινά να δείχνουν θετικά σημάδια για την επερχόμενη ανθοφορία τους. Στα κύρια φθινοπωρινά φυτά ανήκουν: το αλμυρίκι, το ρείκι, το πεύκο, ενώ επικουρικά αναμένετε να βοηθήσουν ο αρκουδόβατος, η αγριοσπαραγγιά και άλλα φυτά που θα επικεντρωθούμε τον επόμενο μήνα.

Σχόλια