Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΙΟΥΛΙΟΣ



Ο ΚΑΙΡΟΣ
            Στο πρώτο δεκαήμερο η θερμοκρασία, από τις πρώτες μάλιστα μέρες, άρχισε να επανέρχεται στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Η αυξημένη θερμοκρασία σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη βροχόπτωσης χάλασαν αρκετές ανθοφορίες και στρέσαραν τις υπόλοιπες. Υπάρχουν ωστόσο ανθοφορίες που ευνοούνται από τα φαινόμενα αυτά και προσφέρουν άφθονη γύρη και νέκταρ στους επικονιαστές τους.
            Στο δεύτερο δεκαήμερο ο καιρός ξεκίνησε με αύξηση της θερμοκρασίας για λίγες μέρες. Επέστρεψε όμως στα φυσιολογικά όρια και στα μέσα του μήνα έπεσε έντονη και με διάρκεια βροχή, που προκάλεσε ζημιές στις καλλιέργειες με τα λιμνάζοντα νερά. Η θερμοκρασία έκανε βουτιά και έπεσε κάτω από τους 20 βαθμούς με αποτέλεσμα να παγώσει ο γόνος και να κλειστούν τα μελίσσια μέσα. Σε γενικές γραμμές αυτό το δεκαήμερο είχε χαμηλές θερμοκρασίες και έντονη βροχόπτωση που κράτησε μέσα τα μελίσσια και έπνιξε αρκετά φυτά.
            Στο τρίτο δεκαήμερο ο καιρός επανήλθε στην φυσιολογική για την εποχή θερμοκρασία και είχαμε έντονη βροχόπτωση τις τελευταίες μέρες του μήνα, με ανάλογη πτώση της θερμοκρασίας. Παράλληλα ξεκίνησαν και τα μελτέμια και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τις επιπτώσεις από τους δυνατούς ανέμους της περιόδου.
Χαρακτηριστικό του καιρού είναι το διάγραμμα που ακολουθεί από το accuweather για τον μήνα.
 
ΑΝΘΟΦΟΡΙΕΣ
Τα φυτά που μας τράβηξαν το ενδιαφέρον αυτόν τον μήνα είναι:
Η λεβάντα, συνεχίζει την ανθοφορία της και αυτόν τον μήνα, δεν την δουλεύουν μέλισσες παρά μόνο βομβίνοι. Στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου έχει ελάχιστα άνθη ανθισμένα, ενώ υπάρχουν και νέα μικρά στελέχη, που όμως δείχνουν να χρειάζονται νερό για να αναπτυχθούν ώστε να ανθίσουν. Δεν υπάρχει μεγάλη ανθοφορία αφού θερίστηκε τον προηγούμενο μήνα.  
Το κιχώριο, συνεχίζει την ανθοφορία του και αυτόν τον μήνα και νωρίς το πρωί χρωματίζει τους αγρούς με το χαρακτηριστικά φωτεινό μπλε χρώμα των ανθών του. Οι μέλισσες εκμεταλλεύονται την ανθοφορία του και συλλέγουν την άσπρη γύρη του νωρίς το πρωί.
Το γλαύκιο, συνεχίζει την ανθοφορία του και αυτόν τον μήνα και οι μέλισσες δείχνουν το ενδιαφέρον τους νωρίς το πρωί, συλλέγοντας κυρίως γύρη.
Η πικραγγουριά, έχει μικρή μέχρι μέτρια ανθοφορία από την αρχή του μήνα που ξεπερνάει τα όρια του Ιουλίου. Μετά από βροχή όμως αυξάνει την ανθοφορία της για 5-7 μέρες και μετά επανέρχεται στην μέτρια ανθοφορία της.
Ο βάτος, Έχει φθίνουσα, μέτρια προς μικρή ανθοφορία, από τις αρχές του μήνα και για το πρώτο δεκαήμερο. Στα μέσα του μήνα, την τελευταία μέρα της ανόδου της θερμοκρασίας, μου έκανε εντύπωση που έχει σχηματίσει πολλά μπουμπούκια με μεγάλο μέγεθος, που θα ανοίξουν μέρα με την μέρα. Μάλιστα δεν έκοψε την ανθοφορία του στα περισσότερα φυτά, και υπάρχουν μεγάλα ροζ άνθη. Αυτή η εικόνα υπάρχει βγαίνοντας ο μήνας και θεωρώ ότι βοηθήθηκε από τις περιοδικές βροχοπτώσεις και τις λίγες σχετικά μέρες με υψηλές θερμοκρασίες. Ακόμα και στο τέλος του μήνα τον δουλεύουν οι μέλισσες εντατικά.
Η μολόχα, όλο τον μήνα, κρατάει ανθούς σε μεγαλύτερα υψόμετρα και σε περιοχές που κρατάει υγρασία. Ο καιρός την ευνόησε με τις παροδικές βροχοπτώσεις και οι μέλισσες συλλέγουν από νωρίς την γύρη της.
Το ροζ τριφύλλι,(σκαμπιόζα) συνεχίζει την ανθοφορία του και αυτόν τον μήνα. Στα μέσα του μήνα, το κάθε φυτό έχει λίγα άνθη που επισκέπτονται οι μέλισσες και υπάρχουν αρκετά ξερά που είναι κατάλληλα για συλλογή σπόρων.
Η μυρμηγκιά, συνεχίζει την ανθοφορία της όλο τον μήνα και οι μέλισσες την επισκέπτονται από νωρίς το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα, κυρίως για το νέκταρ. Είναι ακόμα ένα φυτό με μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας που συναντάμε στο αστικό περιβάλλον.
Το θυμάρι, μετά την αύξηση της θερμοκρασίας στο τέλος του προηγούμενου μήνα, κάηκε στις περισσότερες περιοχές. Υπάρχει όμως λίγο όψιμο ανθισμένο, στο πρώτο δεκαήμερο, σε μεγαλύτερα υψόμετρα που όμως δεν έχει την ζωντάνια που θα έπρεπε. Η αύξηση της θερμοκρασίας στην αρχή του δεύτερου δεκαημέρου είχε σαν αποτέλεσμα να τελειώσει οριστικά την ανθοφορία του και μαζί του τις προσδοκίες μας για συλλογή έστω και λίγου μελιού.
Η αγράμπελη, έχει πλούσια ανθοφορία και αυτόν τον μήνα, αλλά δεν είναι τόσο καλό μελισσοκομικό φυτό. Στα μέσα του μήνα, την τελευταία μέρα της ανόδου της θερμοκρασίας, έχει αρχίσει να ξεραίνεται στον κάμπο. Έτσι μετά τα μέσα του μήνα θεωρούμε ότι τελείωσε η ανθοφορία του οριστικά στα χαμηλά υψόμετρα και ότι κρατάει από 400m και πάνω.    
Το αναρριχητικό άσπρο(είδος αγράμπελης), έχει ελάχιστη ανθοφορία στην αρχή του μήνα, που συνεχίζεται σταθερά μέχρι το τέλος του μήνα τόσο στα πεδινά όσο και στα ποιο ορεινά.
Η κάπαρη, συνεχίζει την ανθοφορία της και αυτόν τον μήνα, με δυνατή ανθοφορία και μελισσοκομικό ενδιαφέρον από νωρίς το πρωί. Τίποτα δεν ανακόπτει την πλούσια ανθοφορία της φέτος που νομίζω ότι σχετίζεται με τις έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών, και τις περιοδικές του τρέχοντος.
Η ρίγανη, ξεκινώντας ο μήνας συνεχίζει την ανθοφορία της σε μεγαλύτερο των 500m υψόμετρο. Όμως δεν συναντάμε περιοχές με μεγάλη εδαφοκάλυψη, όπως αυτές των καλλιεργειών του κάμπου, με αποτέλεσμα να είναι ένα ποιοτικό, αρωματικό, βοηθητικό φυτό και όχι κύρια ανθοφορία.  
Η λυγαριά, από την αρχή του μήνα, με την αύξηση της θερμοκρασίας, άρχισε να ανθίζει έντονα και να τις επισκέπτονται μέλισσες. Μετά την πτώση της θερμοκρασίας και τις βροχοπτώσεις, μετά τα μέσα του μήνα, έχει λίγα άνθη και καθόλου επισκέψεις από τις μέλισσες. Η ανθοφορία της όμως κράτησε, σε μεμονωμένα φυτά, σχεδόν μέχρι το τέλος του μήνα όπου και τα διεκδικούσαν έντονα βομβίνοι.
Το καλαμίδι, συνεχίζει την καλή ανθοφορία του όλο τον μήνα, αφού περιοδικά ποτίζεται, αλλά δεν είδα μέλισσες να το επισκέπτονται, όπου υπάρχει άλλη νομή.
Το άγνωστο (σαν διαμάντι) , έχει επηρεαστεί από την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου. Έτσι έχει κάψει τα περισσότερα άνθη του, όσα ήταν ανθισμένα και όσα ήταν στην φάση λίγο πριν ανθίσουν. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι επηρεάζεται έντονα αρνητικά από τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας και υγρασίας.
Η ακακία Κωνσταντινουπόλεως, έχει χάσει την σειρά της, επηρεασμένη από την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας στο τέλος του Ιουνίου, και φαίνεται τόσο από την λειψή ανθοφορία της όσο και από τις επισκέψεις των εντόμων. Φέτος στο σύνολο της δεν έχει καλή ανθοφορία και δείχνει να μην αγαπά τόσο τις περιοδικές βροχές όσο και τις απότομες πτώσεις της θερμοκρασίας. Υπάρχει ωστόσο περιοχή, με έντονη μόλυνση από βαριά βιομηχανία, που όλα τα δέντρα έχουν ακόμα και στο τέλος του μήνα, μέτρια προς καλή ανθοφορία. 
Το άγνωστο (είδος μηδικής), συνεχίζει την ανθοφορία του και αυτόν τον μήνα. Στα ορεινά έχει πλούσιες ταξιανθίες και αντίστοιχα πλούσιο φύλλωμα, ακόμα και μετά το τέλος του μήνα.  
Το άγριο καρότο, συνεχίζει την ανθοφορία του και αυτόν τον μήνα, αλλά δεν έχω δει μέλισσες να το επισκέπτονται. Μετά τα μέσα του μήνα έχει έντονα φθίνουσα πορεία και στο τέλος του μήνα έχει κόψει σχεδόν ολοκληρωτικά η ανθοφορία του.
Το άγνωστο (θυμίζει άγριο καρότο), έχει ξεκινήσει την ανθοφορία του ήδη από τις πρώτες μέρες του μήνα αλλά δεν στάθηκα ώστε να δω έντομα σε αυτό. Στο τέλος του μήνα έχει ανθισμένες ταξιανθίες αλλά και σχηματισμένους καρπούς.
Η περικοκλάδα (άσπρη), συνεχίζει την πλούσια ανθοφορία της, όλον τον Ιούλιο, και οι μέλισσες την επισκέπτονται για γύρη και νέκταρ. Δείχνει να ευνοήθηκε από τις βροχοπτώσεις του μήνα.
Η αγριάδα, έχει φουντώσει καλά, αλλά δεν στάθηκα να δω μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Έχει ευνοηθεί από τις περιοδικές βροχοπτώσεις και έχει πλούσια ανάπτυξη, όπου δεν βοσκήθηκε.
Η κολοκυθιά, όπου υπάρχει σε μπαχτσέδες υπάρχουν και μέλισσες από νωρίς το πρωί, συλλέγοντας πλούσια και άφθονη γύρη.
Η πιπεριά, έχει πλέων δυνατή ανθοφορία και παραγωγή. Οι μέλισσες την επισκέπτονται για νέκταρ και γύρη.
Το ηλιοτρόπιο, έχει ανθίσει τόσο που να το επισκέπτονται μέλισσες στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Το δουλεύουν όλη την μέρα συλλέγοντας νέκταρ και γύρη. Έχει μεγάλη ανάπτυξη που οφείλεται στις περιοδικές βροχοπτώσεις. Δεν επηρεάστηκε από την μεγάλη και απότομη πτώση της θερμοκρασίας, ούτε από την αντίστοιχη αύξηση.
Το τρέβλο (γλυστρίδα), έχει αρχίσει να καλύπτει μεγάλες επιφάνειες στην αρχή του μήνα και η ανθοφορία του ξεπερνάει τα όρια του μήνα.  
Το βαμβάκι, έχει καλή ανάπτυξη και στα μέσα του μήνα έχει ξεκινήσει να σχηματίζει μπουμπούκια και να έχει μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Στο τέλος του μήνα ξεκινά να υπάρχει ο κίνδυνος των ψεκασμών και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι σε συνδυασμό με τα μελτέμια το φάρμακο μπορεί να εξαπλωθεί σε μεγάλη απόσταση.   
Το χαλβάνι (κογκολέτσι), από την πρώτη κιόλας εβδομάδα έχουν τα άνθη του μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Πλέων ο κάμπος έχει την οσμή του και οι μέλισσες συλλέγουν ολομερής από αυτό άφθονη γύρη και νέκταρ. Εντύπωση μου κάνει ότι και πέρυσι, που ήταν τελείως διαφορετικές οι καιρικές συνθήκες άνθησε την ίδια μέρα. Έτσι ίσως είναι φυτό ημερολογιακό, δηλαδή ανθίζει την ίδια μέρα κάθε χρόνο. Είναι φυτό που επηρεάζεται από τα λιμνάζοντα νερά κατά την περίοδο της ανθοφορίας του. Στο τέλος του μήνα δεν υπάρχει καθόλου μελισσοκομικό ενδιαφέρον, αν και υπάρχουν αρκετά άνθη.
Η μέντα, έχει αρχίσει να έχει έντονη ανθοφορία, στην αρχή και μετά τα μέσα του μήνα, αλλά δεν είδα μελισσοκομικό ενδιαφέρον στον ελάχιστο χρόνο που της αφιέρωσα.
Η ψευτομέντα, έχει έντονη ανθοφορία, στο τέλος του μήνα, μόνο στον κάμπο που το είχαν φάει ζώα. Σε περιοχές με πλουσιότερο χώμα που δεν βοσκήθηκε έχει ολοκληρώσει την ανθοφορία του. Έτσι η διαπίστωση είναι ότι όταν κουρεύεται ο ανθός ενεργοποιείτε η δημιουργία νέων ανθών παρατείνοντας τον χρόνο ανθοφορίας της. Κάτι αντίστοιχο που γίνεται στην αγριολαψάνα και από τα γνωστά στην τριανταφυλλιά.
Το τριφύλλι (κίτρινο), έχει ανθίσει σε καλό ποσοστό μετά το πρώτο δεκαήμερο του μήνα και συνεχίζει την ανάπτυξη και ανθοφορία του και στον επόμενο μήνα.
Η σεταρία, έχει ανθίσει, από την αρχή του μήνα, και το δουλεύουν σε ορεινό δάσος με δρυς, αλλά και στον κάμπο μέχρι και το τέλος του μήνα. Έχει καλή ανθοφορία και προσφέρει άφθονη γύρη στις μέλισσες.
Άγνωστο (είδος σεταρίας), έχει την ανάπτυξη και προτίμηση των ομοειδών του. Οι βροχοπτώσεις το δυνάμωσαν και προσέφερε κυρίως γύρη στα μελίσσια.
Το βλίτο, έχει αρχίσει η ανθοφορία του στα μέσα του μήνα, αλλά δεν είδα μελισσοκομικό ενδιαφέρον στον ελάχιστο χρόνο που αφιέρωσα.
Το αγκάθι (αγριαγκινάρα), ξεκίνησε σε καλό επίπεδο την ανθοφορία του στα μέσα του μήνα και στο τέλος του μήνα υπάρχουν ταξιανθίες με σπόρους, άλλες ανθισμένες, αλλά και πολλές που αρχίζουν τώρα να σχηματίζονται.
Το αγκάθι (ροζ), έρχεται ανθισμένο από τον προηγούμενο μήνα αλλά οι μέλισσες δεν έδειχναν καθόλου ενδιαφέρον, μέχρι που βρέθηκα στο μελισσοκομείο μου μετά από έντονη βροχή και είδα να το επισκέπτονται πολλές μέλισσες. Ανάλογη επισκεψημότητα είδα και στο τέλος του μήνα που έχουν τελειώσει πολλές ανθοφορίες στον κάμπο.  
Το ηρύγγιο το Κρητικό, έχει καλή ανθοφορία από τον προηγούμενο μήνα και δίνει πλούσιο νέκταρ. Δεν επηρεάστηκε από τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας.
Το ηρύγγιο το καμπίσιο, έχει καλή ανθοφορία από τον προηγούμενο μήνα δίνει πλούσιο νέκταρ. Έχει ανάλογη συμπεριφορά με το ηρύγγιο το Κρητικό, αφού είναι συγγενικά είδη.
 Το αγκάθι (κίτρινο θαμνώδη), έχει έντονη ανάπτυξη αλλά δεν το παρατήρησα καθόλου φέτος. Το συναντώ ως μεμονωμένο φυτό και αυτό δυσκολεύει την παρατήρηση του.
Ο πολύκομπος, έχει μεγάλη για την εποχή εδαφοκάλυψη που σχετίζεται με την μεγάλη ανάπτυξη του φυτού και όχι με την πυκνή φύτευση του. Η αστάθεια του καιρού δεν το χάλασε και οι έντονες βροχοπτώσεις δείχνουν να το δυνάμωσαν περισσότερο.   
Ο δρυς (βελανιδιά), έχει ευνοηθεί από τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών και τώρα εκκρίνει μεγάλες ποσότητες μελιτώματος που συλλέγουν οι μέλισσες ολομερής, από πριν ξεκινήσει ο μήνας μέχρι και τα μέσα του μήνα. Τα μελίσσια πραγματικά βούιζαν στα δέντρα, αλλά μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις ξεπλύθηκαν οι εκκρίσεις του και τα μελίσσια πείνασαν με αποτέλεσμα να γίνουν πολύ επιθετικά. Όσοι είχαν ανέβει νωρίς στα βουνά για την ανθοφορία ευνοήθηκαν, αφού οι μέλισσες εκμεταλλευτήκαν την ανομβρία ενός εικοσαημέρου.
Η σοφόρα, είναι ακόμα ένα φυτό που συναντάμε στο αστικό περιβάλλον και  είναι ανθισμένο από το τέλος του προηγούμενου μήνα. Συνεχίζει την ανθοφορία του προσφέροντας πλούσιο νέκταρ ακόμα και μετά το τέλος του μήνα. Οι μέλισσες δεν δείχνουν μεγάλη προτίμηση στο φυτό αλλά τόσο το γεγονός της ανθεκτικότητας του στις καιρικές συνθήκες όσο και το μέγεθος της περιόδου ανθοφορίας του το εντάσσουν στα φυτά που προσφέρουν ασφάλεια στον μελισσοκομείο. Θεωρώ ότι είναι φυτό που έχει λίγα ζάχαρα το νέκταρ του.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΡΩΤΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ
            Από τις πρώτες μέρες του μήνα άρχισε να στρώνει ο καιρός και οι μέλισσες ασχολήθηκαν λιγότερο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας της κυψέλης και περισσότερο με την συλλογή νέκταρος και γύρης.
Στον κάμπο άνθισε, ως ενδημικά φυτά κύριας ανθοφορίας, το χαλβάνι (κογκολέτσι) και η λυγαριά. Επικουρικά δούλεψαν: ο βάτος, η  περικοκλάδα, η κάπαρη, αλλά και κάποια αγκάθια.  Στις καλλιέργειες αρχίζει να έχει ενδιαφέρον το βαμβάκι, ο ήλιος και η καλαμποκιά. Οι μέλισσες βρίσκουν άφθονη γύρη και νέκταρ με αποτέλεσμα να υπάρχει και έντονη εκτροφή γόνου αλλά και μεγάλη αποθήκευση τροφών.
Στους θυμαρότοπους υπάρχει λίγο ανθισμένο, σε κακή κατάσταση θυμάρι, και το τοπίο συμπληρώνουν η λιγοστή μολόχα, παρέα με τον βάτο, που δεν μπορούν να κρατήσουν μελίσσια.
Στα ορεινά υπάρχει ο δρυς (βελανιδιά), που φέτος δίνει μεγάλες ποσότητες σκούρων εκκρίσεων στον καρπό του, το βελανίδι, όπου το συλλέγουν μανιωδώς οι μέλισσες από νωρίς το πρωί. Στα ίδιο υψόμετρο ξεκίνησε και η ρίγανη την ανθοφορία της αλλά και άλλα βοηθητικά φυτά, κυρίως αγκάθια, που δίνουν χρήσιμη γύρη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ
            Ο καιρός, τις πρώτες μέρες της περιόδου, δεν επέτρεψε τις μέλισσες να δουλέψουν καλά αφού επικράτησαν υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα οι περισσότερες να στέκονται καθ’ όλη την μέρα στην σανίδα πτήσεως σχηματίζοντας το γνωστό μούσι. Περνώντας αυτή η θερμή περίοδο ξεκίνησαν να συλλέγουν και πάλι έντονα από το χαλβάνι (κογκολέτσι), αλλά και την λυγαριά, στον κάμπο και επικουρικά βοήθησαν το βάτο, η  περικοκλάδα, και η κάπαρη.
Στα ποιο ορεινά μέρη συνεχίζει ο δρυς (βελανιδιά), με επικουρική ανθοφορία την ρίγανη, αλλά και άλλη μικρής έκτασης χορτονομή. Η ευημερία αυτή όμως ήταν για λίγο γιατί οι έντονες βροχοπτώσεις που έπεσαν στα μέσα του μήνα με την παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας έφεραν αρνητικά αποτελέσματα στα μελίσσια. Εκτός από το ότι κλείστηκαν και δεν μπόρεσαν να συλλέξουν για δύο μέρες κρύωσε και ο γόνος με αποτέλεσμα να ασχοληθεί το μελίσσι με την καθαριότητα της κυψέλης. Έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος που φάνηκε γιατί όχι μόνο δεν σφράγισαν τα μέλια αλλά έφαγαν και πολλά από τα ανοιχτά. Από ανθοφορίες το χαλβάνι (κογκολέτσι) συνέχισε την ανθοφορία του, όπου δεν πνίγηκε από τα λιμνάζοντα νερά. Στην λυγαριά, δεν ξαναείδα μέλισσα παρά μόνο βομβίνους. Στο βάτο, στη  περικοκλάδα, και στη κάπαρη συνέχισαν να κάνουν επισκέψεις οι μέλισσες και δείχνουν να μην επηρεάστηκαν από την αστάθεια του καιρού. Στα ορεινά ο δρυς (βελανιδιά), ξέπλυνε τις εκκρίσεις του έπαψε οριστικά το μελισσοκομικό του ενδιαφέρον.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΡΙΤΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ
            Ο καιρός ξεκίνησε με σχεδόν φυσιολογικές τιμές αλλά μέχρι να τελειώσει η περίοδος έδειξε ότι δεν σταματάει τις αυξομειώσεις του. Οι μέλισσες δούλεψαν σχετικά καλά, στις περιοχές που δεν επηρεάστηκε η ανθοφορία από την προηγούμενη περίοδο. Το θετικό είναι ότι έχουν τόση γύρη, από το προηγούμενο δεκαήμερο, ώστε μπλοκάρουν από αυτή. Σε συνδυασμό με τον δροσερό καιρό αυξήθηκε η ωοτοκία της βασίλισσας με αποτέλεσμα να υπάρχει τόσος γόνος στο τέλος του μήνα ώστε ακόμα και μετά τα μέσα του Αυγούστου θα εκκολάπτονται μεγάλοι πληθυσμοί μελισσών διατηρώντας ετοιμοπόλεμους πληθυσμούς για τις ανθοφορίες που έρχονται. Αρκετές ενδημικές ανθοφορίες της περιόδου δεν έδωσαν τα αναμενόμενα, αντίθετα οι καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι και το τριφύλλι, μαζί με το ηλιοτρόπιο και τον πολύκομπο που φυτρώνουν στα σιταροχώραφα ήταν ανθοφορίες που εκμεταλλευτήκαν οι μέλισσες και θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται και τον επόμενο μήνα.

Σχόλια