Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΙΟΥΝΙΟΣ



Ο ΚΑΙΡΟΣ
            Στο πρώτο δεκαήμερο η θερμοκρασία κυμάνθηκε στα αναμενόμενα όρια για την εποχή και έπεσε αρκετό νερό, ώστε να βοηθηθούν τα φυτά που ήταν σε ανθοφορία αλλά και τα φυτά που αναμένουμε να ξεκινήσουν στο επόμενο δεκαήμερο. Όσοι έχουν μελίσσια κοντά σε καλλιέργεια τριφυλλιού βγήκε τυχερός, αφού έχει να κοπεί εδώ και πολύ καιρό και έχει πλούσια ανθοφορία.
            Στο δεύτερο δεκαήμερο ο καιρός συνέχισε την ίδια πορεία με πτώση της θερμοκρασίας και την έντονη βροχόπτωση στην αρχή της περιόδου. Οι μέλισσες είχαν απώλειες και επειδή δεν δούλεψαν αλλά και επειδή κρύωσε ο γόνος με αποτέλεσμα να ασχοληθούν με την απόρριψη τους. Η αυξομείωση της θερμοκρασίας κούρασαν τις μέλισσες, αλλά η πτώση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις βοήθησαν τα φυτά να διατηρήσουν την ανθοφορία τους.
            Στο τρίτο δεκαήμερο και αφού ήρθε επίσημα το καλοκαίρι, οι θερμοκρασίες ανέβηκαν, οι βροχοπτώσεις και οι έντονοι άνεμοι ελαττώθηκαν. Έτσι είδαμε καλή κίνηση στις κυψέλες και μάζεψαν λίγο μέλι. Το αρνητικό είναι ότι λόγω της έντονης ζέστης εμφανίστηκαν τα πρώτα μούσια στις εισόδους των κυψελών και ότι κάηκαν αρκετά φυτά από την πολύ υψηλή θερμοκρασία, τις τελευταίες μέρες του μήνα, που ξεπέρασε τους 40° C.  
Χαρακτηριστικό του καιρού είναι το διάγραμμα που ακολουθεί από το accuweather για τον μήνα.
 ΤΑ ΖΩΑ
Άκουσα, στα μέσα του μήνα,  πρώτη φορά τζιτζίκι να τραγουδά και είδα για  πρώτη φορά μικρά χελιδόνια να πραγματοποιούν τις πρώτες πτήσεις τους. Φέτος έχει πολλά χελιδόνια και αυτός είναι, ο βασικός λόγος που χάνονται βασίλισσες.


ΑΝΘΟΦΟΡΙΕΣ
Τα φυτά που μας ενδιαφέρουν αυτόν τον μήνα είναι:
Το κτηνοτροφικό τριφύλλι, φέτος πηγαίνει χάλια για τους καλλιεργητές αλλά ότι καλύτερο για τους μελισσοκόμους. Οι έντονες και περιοδικές βροχοπτώσεις δεν επιτρέπουν στους καλλιεργητές να το κόψουν γιατί μόλις περάσει η έντονη βροχόπτωση βουλιάζουν τα μηχανήματα στα χωράφια και αφετέρου, όταν περάσουν λίγες μέρες και στεγνώσει η γη έρχεται προγνωστικό για έντονη βροχόπτωση σε δυο τρις μέρες. έτσι τώρα δεν μπορούν να το κόψουν αφού θα σαπίσει από την υγρασία κάνοντας ζημιά και στην καλλιέργεια. Θέρισαν τελικά τα τριφύλλια, μια φορά αυτόν τον μήνα στο τελευταίο δεκαήμερο, δίνοντας την ευκαιρία τα μελίσσια να συλλέξουν πολύ μέλι. 
Η λεβάντα, συνεχίζει την ανθοφορία της και αυτόν τον μήνα  και την δουλεύουν οι μέλισσες όλη την μέρα
Η λαδανιά, συνεχίζει την ανθοφορία της και αυτόν τον μήνα και άνοιξαν λίγο περισσότερα άνθη τις πρώτες μέρες του μήνα. Μπαίνοντας το δεύτερο δεκαήμερο κρατάει ακόμα άνθη που ανοίγουν με αργούς ρυθμούς για λίγες ακόμα μέρες.  
Το κιχώριο, συνεχίζει την ανθοφορία του και αυτόν τον μήνα και νωρίς το πρωί χρωματίζει τους αγρούς με το χαρακτηριστικά φωτεινό μπλε χρώμα των ανθών του. Οι μέλισσες στην αρχή του δεύτερου δεκαήμερου, μετά από έντονη βροχή, το επισκέπτονται. Στο τρίτο δεκαήμερο έχει πλούσια ανθοφορία αλλά καθόλου μελισσοκομικό ενδιαφέρον.
Το γλαύκιο, συνεχίζει την ανθοφορία του και αυτόν τον μήνα και οι μέλισσες δείχνουν το ενδιαφέρον τους νωρίς το πρωί. Δεν δείχνει να επηρεάστηκε καθόλου από την αύξηση της θερμοκρασίας στο τέλος του μήνα.
Το άγνωστο, στον βράχο που δίνει γύρη, συνεχίζει την ανθοφορία του και αυτόν τον μήνα. Όμως μετά τα μέσα του μήνα έχει αρχίσει να φθίνει η ανθοφορία του και η αύξηση της θερμοκρασίας στο τέλος του μήνα το ξέρανε τελείως.
Η πικραγγουριά, από τις πρώτες του μήνα αύξησε την ανθοφορία της και το μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Έχει σταθερά λίγο περισσότερο από μέτρια ανθοφορία μπαίνοντας το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα, αλλά και μέχρι την τελευταία εβδομάδα.
Ο βάτος, από την αρχή του μήνα άνθησε δυνατά και με προοπτική για μεγαλύτερη ανθοφορία. Οι μέλισσες συλλέγουν με μανία τόσο νέκταρ όσο και άσπρη γύρη, μέτριου μεγέθους. Έχει μέτρια ανθοφορία στις αρχές του δεύτερου δεκαήμερο του μήνα, που συνεχίζεται, φθίνοντας,  μέχρι και την τελευταία εβδομάδα
Το φυτιλάκι, ξεκινώντας ο μήνας άνθησε δυνατά αλλά δεν είδα μέλισσες να το επισκέπτονται. Στα μέσα του μήνα βλέπω ακόμα ανθισμένα φυτά και θεωρώ ότι δεν ολοκλήρωσε την ανθοφορία του και ότι θα συνεχίσει φθίνοντας για λίγο καιρό ακόμα.
Η μολόχα, και η  δεντρομολόχα, από την αρχή του μήνα  που παρουσιάζουν το ίδιο μελισσοκομικό ενδιαφέρον, και προσφέρουν σταθερά νέκταρ όλη την μέρα. Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη της δεντρομολόχας και μείωση της ανθοφορίας από την μολόχα.
Το αλογοθύμαρο, τις πρώτες μέρες του μήνα έχει ανθοφορία που αρχίζει να φθίνει, αλλά ακόμα έχει πλούσια άνθη. Ξεκινώντας το δεύτερο δεκαήμερο υπάρχουν ελάχιστα φυτά με λίγα πλέων άνθη.
Το τεύκριο(Teucrium polium), το επισκέπτονται οι μέλισσες όλη την μέρα, δείχνοντας την προτίμηση τους. Δεν δίνει καθόλου γύρη! τελειώνοντας το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα, έχει ξεραθεί σχεδόν όλο, αλλά υπάρχουν και φυτά που κρατάνε αρκετά καλά, μέχρι και την τελευταία εβδομάδα του μήνα αλλά δεν είδα μέλισσες σε αυτό.  
Το τίλιο, συνεχίζει την ανθοφορία του και τις πρώτες μέρες του μήνα αλλά με έντονα φθίνουσα πορεία.
Το έλατο ξεκίνησε να δίνει λίγο στην φούντα μετά τα μέσα του προηγούμενου μήνα, χωρίς όμως να μπορέσουν να ωφεληθούν οι μέλισσες αφού ο καιρός δεν ήταν κατάλληλος για συλλογή. Ξεκινώντας αυτός ο μήνας δείχνει να στρώνει ο καιρός δίνοντας μεγάλες προσδοκία στους μελισσοκόμους. Τελικά, όσοι πήραν μέλι δεν είναι ικανοποιημένοι αφού δεν έκαναν τους τρύγους που επιθυμούσαν αλλά πήραν, στην καλύτερη περίπτωση, έναν καλό τρύγο. Ο λόγος της μικρής συγκομιδής είναι κυρίως ο άστατος καιρός που με τις έντονες και συχνές βροχοπτώσεις, αλλά και με τους δυνατούς ανέμους κούρασαν τα μελίσσια και τα έκλειναν με αποτέλεσμα να μην συλλέγουν αλλά μόνο να καταναλώνουν τα αποθέματά τους. Συνολικά σχεδόν τις μισές μέρες δεν βγήκαν για συλλογή ή συνέλεξαν λιγότερα από όσο κατανάλωσαν.
Το ροζ τριφύλλι, συνεχίζει την ανθοφορία του και αυτόν τον μήνα και ούτε η αύξηση της θερμοκρασία στο τέλος του μήνα δεν ανέκοψε την ανθοφορία του.  
Το θρούμπι, έχει ανθίσει καλά από τα μέσα του μήνα, αλλά δεν δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση οι μέλισσες. Στο τέλος του μήνα υπάρχει άφθονο αλλά το επισκέπτονται κυρίως βομβίνοι σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές.
Η όψιμη ακακία, έχει αρκετά άνθη από την τελευταία εβδομάδα του προηγούμενου μήνα, μέχρι και τα μέσα αυτού του μήνα, αλλά δεν κατέγραψα και φέτος μελισσοκομικό ενδιαφέρον.
Η μυρμηγκιά, από τις πρώτες μέρες του μήνα δυνάμωσε την ανθοφορία του και οι μέλισσες την επισκέπτονται από νωρίς το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα, κυρίως για το νέκταρ. Είναι από τα καλύτερα μελισσοκομικά φυτά του καλοκαιριού που δεν θα πρέπει να λείπει από κανένα μελισσοκομείο. Μετά την πρώτη εβδομάδα άρχισε να ρίχνει κάτω τα πρώτα άνθη της, ολοκληρώνοντας τον κύκλο τους. Οι μέλισσες την επισκέπτονται από τα μέσα του μήνα από νωρίς το πρωί και μέχρι αργά το απόγευμα, δηλαδή από τις πρώτες έως και τις τελευταίες πτύσεις τους.
Η καστανιά, κάποιες πρώιμες άρχισαν να ανθίζουν τις πρώτες μέρες του μήνα στο Πήλιο. Στις 17-06-17  δεν ξέρω αν είναι θέμα απλά ενημέρωσης ή περισσότερο παιδείας αλλά ξεκίνησαν οι ψεκασμοί στις καστανιές του Πηλίου, τις ώρες που δουλεύουν οι μέλισσες. Στο τέλος του μήνα τα μελίσσια δεν συνέλεξαν πολύ μέλι, αλλά δυνάμωσαν και γέμισαν γόνους. Δεν συλλέχτηκε πολύ μέλι, αφού εκτός από την μεγάλη εκτροφή γόνου, υπήρχαν περίοδοι που κλείστηκαν μέσα οι μέλισσες ή δεν δούλεψαν καλά από τις βροχές και τον δυνατό άνεμο.
Το θυμάρι, Ξεκινώντας το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα άρχισε να ανθίζει καλά σε περιοχές με μικρότερο των 300m υψόμετρο, και μετά τα μέσα του μήνα άρχισε να δυναμώνει η ανθοφορία και να επεκτείνεται σε όλα τα μέρη που φύεται. Στο τέλος του μήνα, μετά την αύξηση της θερμοκρασίας, τελείωσε ή κάηκε στις περιοχές που ανθίζει πρώιμα, ενώ στα όψιμα έχει σημάδια έντονου στρες και νομίζω ότι χρειάζεται άμεσα νερό για να ανακάμψει. Και σε αυτή τη νομή περισσότερο ανανεώθηκαν τα μελίσσια φτιάχνοντας γόνο, παρά αποθήκευσαν μέλι, για τους ίδιους λόγους.  
Η αγράμπελη, έχει πλούσια ανθοφορία, από την αρχή του μήνα, αλλά δεν την επισκέπτονται οι μέλισσες καθόλου. Στο μόνο μέρος που είδα μέλισσες φέτος να την επισκέπτονται είναι στην περιοχή, όπου ξέμειναν  πολλά μελίσσια που είχαν πάει για την καστανιά και έχει πλέων τελειώσει.
Το αναρριχητικό άσπρο(είδος αγράμπελης), έχει μέτρια ανθοφορία και δεν έκανα παρατηρήσεις επισκεψιμότητας. Στο δεύτερο δεκαήμερο έχει πολύ δυνατή ανθοφορία και το επισκέπτονται αρκετές μέλισσες. Στο τέλος του μήνα έχει καεί αρκετά από την αύξηση της θερμοκρασίας και κρατάει ελάχιστα άνθη σαν φυτό. Νομίζω ότι θα ανακάμψει με μια βροχή και όταν σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία σε φυσιολογικές τιμές.
Η κάπαρη, συνεχίζει την ανθοφορία της και αυτόν τον μήνα, με δυνατή ανθοφορία ακόμα και την τελευταία εβδομάδα. Τις τελευταίες μέρες του μήνα είδα για πρώτη φορά μέλισσα να επισκέπτεται, νωρίς το πρωί, τα άνθη της. Η προσέγγιση γίνεται από την κάτω μεριά του ανθού και παίρνει νέκταρ από το σημείο που ενώνεται ο κάλυκας με τα πέταλα του ανθού.
Το αχινοπόδι, άρχισε να ανθίζει μέσα στην πρώτη εβδομάδα του μήνα και να μπερδεύεται με το αλογοθύμαρο. Την τελευταία εβδομάδα του μήνα έχει φθίνει τόσο ώστε να μην είναι υπολογίσιμο, ακόμα και αν το δούλευαν μέλισσες.
Ο ευκάλυπτος, φέτος στην Μαγνησία δεν νομίζω να υπάρχουν δέντρα που θα ανθίσουν. Ο λόγος είναι ότι κάηκαν τα δέντρα, μεγάλα και μικρά από τον έντονα ψυχρό χειμώνα. Έτσι τα περισσότερα δέντρα είναι ξερά και πετάν, όσα δεν ξεράθηκαν ολοκληρωτικά, νέα βλαστάρια από μικρό ύψος και κυρίως παράρριζα.
Η ρίγανη, ξεκινώντας ο μήνας έχει πλούσιο φύλλωμα και υπόσχεται πολλά. Στα μέσα του μήνα έχει ανθίσει καλά με σημάδια αύξησης της ανθοφορίας της. Στο τέλος του δεύτερου δεκαημέρου έχει πλήρη άνθηση στα περισσότερα μέρη μέχρι 700m. Στο τέλος του μήνα επηρεασμένη από την αύξηση της θερμοκρασίας, άρχισε να καίγεται στα μέρη με υψόμετρο μέχρι τα 200m, ενώ από 200m έως 700m έχει δυνατή ανθοφορία, και πάνω από 700m ακόμα δεν έχει ανθίσει ή έχει ανθίσει ελάχιστα. 
Η λυγαριά, στην έναρξη του δεύτερου δεκαημέρου άρχισαν να ανθίζουν λίγα μεμονωμένα φυτά. Στο τέλος του μήνα, με τον αύξηση της θερμοκρασίας, άρχισαν να ανθίζουν έντονα και να τις επισκέπτονται μέλισσες.
Το καλαμίδι, έχει ξεκινήσει την ανθοφορία τους το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα, αλλά όχι παντού. Έχει καλή ανθοφορία από το τέλος του δευτέρου δεκαημέρου.
Ο βασιλικός, μετά το πρώτο δεκαήμερο άρχισε να ανθίζει και να τον επισκέπτονται οι μέλισσες.
Το άγνωστο (σαν διαμάντι) , ξεκινώντας το πρώτο δεκαήμερο άρχισε να ανθίζει.
Το καβούρι, που έχει στην περιοχή του ενυδρείου, είναι ανθισμένο από τα μέσα του προηγούμενου μήνα και οι μέλισσες το επισκέπτονται όλη την μέρα, αφού συλλέγουν και γύρη και νέκταρ. Στα μέσα του μήνα έχει πλέον λίγες ταξιανθίες ανθισμένες, που τις δουλεύουν όμως ακόμα μέλισσες. η ανθοφορία του κράτησε δυνατά για ένα μήνα και αν βάλουμε και τις περιόδους μα μικρότερη ανθοφορία ίσος ξεπεράσουμε τους δυο μήνες.
Το λιγούστρο, είναι ένα φυτό πολύ χρήσιμο, στο μελισσοκομείο μας, αφού προσφέρει άφθονη γύρη αλλά και νέκταρ. Ξεκίνησε την ανθοφορία του μαζί με την καστανιά στην αρχή του δεύτερου δεκαημέρου. Στα μέσα του μήνα έχει καφέ ταξιανθίες, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές έχουν ολοκληρώσει την ανθοφορία τους και την τελευταία εβδομάδα του μήνα έχει τελειώσει.
Η ακακία Κωνσταντινουπόλεως, είναι ακόμα ένα πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό και ξεκίνησε την ανθοφορία του μέσα στην πρώτη εβδομάδα του μήνα αλλά καλή ανθοφορία έχει στα μέσα του μήνα, μάλιστα έχει ρίξει και τα πρώτα της άνθη αφού ολοκληρώθηκε ο κύκλος τους. Μέχρι και το τέλος του μήνα δεν δείχνουν να την προτιμούν οι μέλισσες, παρά την πλούσια ανθοφορία της.



ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΡΩΤΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ
            Από τις πρώτες μέρες του μήνα έδειξε την αξία του ο βάτος, που σε συνδυασμό με το τεύκριο και τις μολόχες, βοήθησαν στο να συντηρηθούν τα μελίσσια. Όσα μελισσοκομεία ήταν κοντά σε καλλιέργεια τριφυλλιού ευνοήθηκαν, αφού οι καλλιεργητές δεν είχαν την ευκαιρία να τα κόψουν με αποτέλεσμα να σχηματίσουν πλούσια ανθοφορία. Αντίθετα όσα μελισσοκομεία ήταν στο έλατο, ελάφρυναν αντί να βαραίνουν και οι μέλισσες ήταν επιθετικές. Από αστικές ανθοφορίες έχουμε την μυρμηγκιά  και το καβούρι, να κλέβουν το ενδιαφέρον των μελισσών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ
            Ο καιρός επέτρεψε τις μέλισσες να δουλέψουν και να συλλέξουν περισσότερα από τις ανάγκες τους με αποτέλεσμα να αποθηκεύσουν λίγα μέλια. Η ανθοφορία που έκλεψε τις εντυπώσεις είναι η καστανιά στα ορεινά μέρη, αλλά και το έλατο. Στον κάμπο απέδωσαν τα τριφύλλια που ακόμα δεν μπόρεσαν να τα θερίσουν οι καλλιεργητές. Στον κάμπο επίσης δούλεψαν και τα αρωματικά φυτά, όπως η λεβάντα που συνεχίζει την ανθοφορία της, αλλά και η ρίγανη που ξεκίνησε με την έναρξη του δεκαημέρου. Επικουρικά και στα ορεινά αλλά και στον κάμπο δούλεψαν ο βάτος, η μολόχα, κάποια άγρια τριφύλλια, και αρκετά αγκάθια. Το όψιμο θυμάρι το βοήθησε ο καιρός και παρέτεινε την ανθοφορία του. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε την ακακία Κωνσταντινουπόλεως και το λιγούστρο αφού παρά το ότι είναι φυτά που συναντάμε στο αστικό περιβάλλον δυναμώνουν πολύ τα μελίσσια.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΡΙΤΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ
Ξεκινώντας ας θυμίσουμε ότι στις 21-06-17 είχαμε το θερινό ηλιοστάσιο που σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου, της καλοκαιρινής. Έτσι δεν άργησε ο καιρός να δείξει ότι άλλαξε και τις τελευταίες μέρες του μήνα η θερμοκρασία ξεπέρασε, σε πολλές περιοχές, τους 40° C. Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας στρέσαρε τα φυτά και άλλα κάηκαν και χάθηκε η ανθοφορία τους για φέτος και άλλα θα επανέλθουν αν σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία στα φυσιολογικά όρια. Τα φυτά που δούλεψαν αυτή την περίοδο είναι το θυμάρι, η ρίγανη, η λεβάντα, η λυγαριά, που ξεκίνησε πολλά υποσχόμενη, και η δρυς, που φέτος το μελίτωμα της στάζει. Επικουρικά βοήθησαν ο βάτος, η μολόχα, το καλαμίδι, η μυρμηγκιά, και το ροζ τριφύλλι.

Σχόλια

Ο χρήστης faranauhland είπε…
Wynn Resorts Inc. Stock Quote - JTM Hub
Wynn 구미 출장안마 Resorts 의왕 출장샵 Ltd. Stock Quote 남양주 출장마사지 - JTM Hub's stock chart provides insight into the fundamentals 보령 출장마사지 of Wynn Resorts, Inc. 구미 출장마사지