Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΑΙΟΣ



ΜΑΙΟΣ                     
Ο ΚΑΙΡΟΣ
Ο Μάης ξεκίνησε με όχι και τόσο καλές διαθέσεις. Από τις τελευταίες μέρες του Απριλίου που αυξήθηκε απότομα η θερμοκρασία έφερε σαν αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους που επικράτησαν, να καούν αρκετά φυτά και να στεγνώσει το νέκταρ τους. Στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου όμως έπεσαν κάποιες βροχές που βοήθησαν τα φυτά.
Στο δεύτερο δεκαήμερο ο καιρός δεν εξελίχθητε στα φυσιολογικά όρια, και παρουσίασε μεγάλες διακυμάνσεις στην θερμοκρασία και δυνατούς ανέμους που κούρασαν αρκετά τις μέλισσες. Μάλιστα λίγο πριν τελειώσει το δεύτερο δεκαήμερο «χάλασε» ο καιρός και έριξε δυνατή και διαρκή βροχή που συνδυάστηκε με πτώση της θερμοκρασίας. Έτσι από την μια ωφελήθηκαν σχεδόν όλα τα φυτά από την βροχή αλλά οι μέλισσες δεν μπόρεσαν να βγουν και να συλλέξουν τουλάχιστον για δύο συνεχιζόμενες μέρες.
Και στο τρίτο δεκαήμερο είχαμε έντονες βροχοπτώσεις και χαμηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες που κράτησαν αρκετές φορές τα μελίσσια μέσα, χωρίς να μπορέσουν να συλλέξουν καλά. Επιπλέον αρκετά φυτά, όπως το γαϊδουράγκαθο που φέτος κυνήγησα, πνίγηκε από το πολύ νερό και χάλασε την ανθοφορία του.
 Χαρακτηριστικό του καιρού είναι το διάγραμμα που ακολουθεί από το accuweather για τον μήνα.

ΑΝΘΟΦΟΡΙΕΣ
Τα φυτά που μας απασχολούν αυτόν τον μήνα είναι:
Η  μηδική τη δενδρώδη έχει ανακόψει την ανθοφορία της και έχει ελάχιστα άνθη στο τέλος της πρώτης εβδομάδας. Μάλιστα υπάρχουν φυτά που έχουν στρίψει τα φύλλα τους και στο τέλος του δεύτερου δεκαημέρου δεν υπάρχει πια κανένα άνθος παρά μόνο οι καρποί της που θυμίζουν σκουλαρίκια. Η εικόνα δεν αναστράφηκε μέχρι και το τέλος του μήνα.
Το τριφυλλάκι το κίτρινο κάηκε όπου το έβλεπε ο ήλιος και ο άνεμος από τις πρώτες μέρες του μήνα, όπως και το τριφύλλι το έρπον ή λευκό που έχει καλύτερη εδαφοκάλυψη. Όμως ακόμα και εκείνα που δεν κάηκαν δεν τα δουλεύουν μέλισσες αφού είναι κατσιασμένα. Προς το τέλος του μήνα όμως και τα δύο τριφύλλια άνθησαν ξανά και αναπτύχθηκαν καλά. Το τριφύλλι το άσπρο το θαμνώδες άρχισε να ανθίζει και το επισκέπτονται οι μέλισσες μετά το πρώτο δεκαήμερο του μήνα και μέχρι το τέλος του μήνα κρατάει αρκετά άνθη. 
Η λαψάνα, κρατάει αρκετά άνθη, μετά την πρώτη εβδομάδα, αλλά οι μέλισσες δεν δείχνουν να την επισκέπτονται. (τουλάχιστον από το μεσημέρι και μετά). Στο δεύτερο δεκαήμερο έπαψε η ανθοφορία της.
Το άγνωστο με κωνική ταξιανθία ,το πρώτο δεκαήμερο, είναι ένα από τα φυτά που σώζουν την κατάσταση αφού έχει εδαφοκάλυψη όσο ποτέ και είναι πλούσιο τόσο το φύλλωμα όσο και η ταξιανθία του και οι μέλισσες το επισκέπτονται όλη την μέρα. Από τα μέσα του μήνα και μετά δεν παρατήρησα μέλισσες σε αυτό αν και έχει καλή ανθοφορία, αλλά φθίνουσα.
Το φασκόμηλο , στις αυλές, συνεχίζει την ανθοφορία του αλλά το επισκέπτονται περισσότερο βομβίνοι. Ακόμα και στο τέλος του μήνα δουλεύει και έχει καλή ανθοφορία.
Η λεβάντα, στις αυλές, έχει καλή ανθοφορία από το τέλος του πρώτου δεκαημέρου και την δουλεύουν οι μέλισσες όλη την μέρα.
Η παπαρούνα, είναι ακόμα ένα φυτό που με εξέπληξε θετικά αφού στο τέλος της πρώτης εβδομάδας έχει ακόμα πλούσια ανθοφορία με δυνατά άνθη. Υπάρχουν αρκετά φυτά ακόμα και στο τέλος του μήνα και νομίζω ότι ευνοήθηκε από τις έντονες βροχοπτώσεις.
Η καυκαλήθρα, υπάρχει ακόμα και μετά την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, στην αρχή του μήνα, αλλά δεν την παρατήρησα για μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Μετά τα μέσα του μήνα δεν είδα ξανά άνθη στο φυτό.
Η λαδανιά, στο δεύτερο δεκαήμερο ξεκίνησε να ανθίζει ξανά και μετά τα μέσα του μήνα την δουλεύουν καλά οι μέλισσες αφού οι βροχές στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου την βοήθησαν. Μέχρι και το τέλος του μήνα δεν δούλεψε δυνατά αλλά έδινε συνέχεια μικρό αριθμό λουλουδιών.
Το άγριο κρεμμύδι, Δεν φαίνεται να επηρεάστηκε από τον άστατο μέχρι και στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, αλλά δεν στάθηκα να καταγράψω μελισσοκομικό ενδιαφέρον.
Το περδικάκι, έχει αντέξει στα μέρη που ήταν απάνεμα και έχει λίγα άνθη ακόμα. Οι έντονες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας στο τέλος του δεύτερου δεκαημέρου το βοήθησαν να δώσει περισσότερα άνθη στα μέρη που δεν είχε σταματήσει την ανθοφορία του, από την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας στην αρχή του μήνα. Υπάρχουν ελάχιστα ανθισμένα φυτά στον κάμπο μέχρι και το τέλος του μήνα, αλλά σε μεγαλύτερα υψόμετρα υπολογίζω ότι έχει καλή ανθοφορία και προσφέρει στις μέλισσες.   
Ο φλόμος έχει ανθίσει φέτος έντονα από τα μέσα του μήνα. Είναι φυτό όμως που δεν έχω παρατηρήσει κάποια προτίμηση από τις μέλισσες.
Το παλιούρι, ξεκίνησε την ανθοφορία του στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, αλλά οι μέλισσες δεν το δουλεύουν λόγω των δυνατών άνεμων που στεγνώνουν το νέκταρ. Αυτή η παρατήρηση έγινε μεσημεριανές ώρες σε περιοχή που υπήρχαν αρκετά μελίσσια. Στο δεύτερο δεκαήμερο και μετά τις βροχοπτώσεις στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου αυξήθηκε κατακόρυφα το μελισσοκομικό ενδιαφέρον και πλέον οι μέλισσες το επισκέπτονται με μανία. Την τελευταία εβδομάδα του μήνα δεν είδα μελισσοκομικό ενδιαφέρον και όλα δείχνουν ότι τελείωσε η προσφορά του για φέτος. Οι μέλισσες δεν κατάφεραν να συλλέξουν τα επιθυμητά λόγω έντονων βροχοπτώσεων τις ώρες που συλλέγουν οι μέλισσες και των δυνατών θερμών ανέμων στην αρχή της ανθοφορίας του.
Η τζιτζιφιά (Ziziphus jujuba), άρχισε να ανθίζει από την αρχή του μήνα και οι μέλισσες έδειξαν την προτίμηση τους συλλέγοντας γύρη και νέκταρ όλη την διάρκεια της μέρας. Δεν επηρεάστηκε καθόλου από τις αυξομειώσεις του καιρού και οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ όλη την μέρα μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Στα μέσα του μήνα τελείωσε η ανθοφορία της και παρέδωσε το σκήπτρο των ανθοφοριών στο τίλιο που θα αναλύσουμε παρακάτω.
Το τίλιο, μετά τα τσαλιμάκια του καιρού που ξεκίνησαν από τις τελευταίες μέρες του Μαΐου, έχουν γεμίσει αφίδα και λερώνουν τους δρόμους. Οι μέλισσες συλλέγουν τις εκκρίσεις τους και πραγματικά σώζουν την κατάσταση στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το τίλιο είναι ανθοφορία δείκτης της ανθοφορίας της καστανιάς αφού η μία ανθοφορία διαδέχεται την άλλη. Στο δεύτερο δεκαήμερο το τίλιο άρχισε να ανθίζει και δεν πέρασε απαρατήρητο από τις μέλισσες που βουήζουν όλη μέρα γύρω της. Υπάρχουν διάφορα είδη του είδους και ανθίζουν με διαφορετική περίοδο κρατώντας τα άνθη τους με  μελισσοκομικό ενδιαφέρον για 15 περίπου μέρες ανά φυτό. Μια γενική αρχή, για την περίοδο ανθοφορία των ειδών του φυτού είναι, ότι τα δέντρα που έχουν μικρότερα φύλλα ανθίζουν ποιο γρήγορα. Τις τελευταίες μέρες του μήνα υπάρχουν δέντρα που έχουν τελειώσει την ανθοφορία τους, άλλα που είναι στην κορύφωση και άλλα που είναι στο 20% της ανθοφορίας τους.
Ο καλλιστήμονας, δεν έχει ανακόψει την ανθοφορία του παρά τα καπρίτσια του καιρού, διατηρώντας ταυτόχρονα το μελισσοκομικό του ενδιαφέρον. Είναι από τα φυτά που δεν επηρεάστηκαν καθόλου από την απότομη αλλαγή του καιρού και που σώζουν τα μελίσσια το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Μέχρι και το τέλος του δεύτερου δεκαημέρου τον δουλεύουν οι μέλισσες καλά. Την τελευταία όμως εβδομάδα του μήνα έχει ελάχιστα άνθη και ανάλογες επισκέψεις από τις μέλισσες.
Το κιχώριο, έχει άνθη που κλείνουν τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία και η ηλιοφάνεια. Δεν βρέθηκα νωρίς σε μέρος που υπάρχει ώστε να παρατηρήσω το μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Στο τέλος του μήνα δείχνει να πνίγεται από τις έντονες βροχοπτώσεις και έχει σταματήσει την δημιουργία νέων ανθών και μπουμπουκιών. Μοναδικοί επισκέπτες του φυτού που παρατήρησα είναι ένα είδος μικρής μέλισσας που συνέλεγε την γύρη του.
Το γλαύκιο, έχει ανθίσει από τον προηγούμενο μήνα κοντά στην θάλασσα ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα αρχίζει να ανθίζει αυτόν τον μήνα, συνεχίζοντας την ανθοφορία τους και μετά το τέλος του μήνα.
Το άγνωστο, στον βράχο που δίνει γύρη, μετά το πρώτο δεκαήμερο έχει ανθίσει, ποιο νωρίς δεν έκανα παρατηρήσεις, και έχει πολλά άνθη από τα μέσα του μήνα και μετά.
Η πικραγγουριά, από τις πρώτες μέρες στο δεύτερο δεκαήμερο άρχισε να βγάζει άνθη και να προσφέρει, έστω και ελάχιστα, νέκταρ και γύρη. Οι έντονες βροχοπτώσεις αναστέλλουν την ένταση της ανθοφορίας αλλά δεν την σταματούν εντελώς. Έτσι στο τέλος του μήνα έχουμε από ώριμους καρπούς έως λίγα ανοιχτά άνθη και πολλά μπουμπούκια που περιμένουν την αύξηση της θερμοκρασίας για να ανοίξουν.
Ο βάτος, από την αρχή του μήνα, έχει ανθίσει ο άσπρος που, όπως συνήθως, δεν τον επισκέπτονται οι μέλισσες. Μετά τα μέσα του μήνα άρχισαν να σχηματίζονται μπουμπούκια στον μοβ και στο τέλος του μήνα άνθησε δυνατά και με προοπτική για εντονότερη ανθοφορία.
Το φυτιλάκι, φέτος έχει μεγάλες ταξιανθίες αλλά στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου δεν έχει ανοίξει τα άνθη του. Άρχισε την ανθοφορία του στο τελευταίο δεκαήμερο με ένταση. Υπάρχουν περιοχές όμως που ακόμα δεν ξεκίνησε η ανθοφορία του.  
Το γαϊδουράγκαθο, είναι ένα φυτό που με απασχολήσει αυτόν τον μήνα αφού όλα δείχνουν ότι μετά το πρώτο σοκ της απότομης αύξησης της θερμοκρασίας  αρχίζει να εγκλιματίζεται και θα συνεχίσει την ανθοφορία του. Λίγες μέρες μετά τις βροχές εμφανίστηκαν νέα μπουμπούκια και άνοιξαν αρκετά από αυτά που είχαν σχηματιστεί την προηγούμενη περίοδο. Οι περισσότερες ταξιανθίες που υπήρχαν από την αρχή του μήνα  όμως κάηκαν και δεν συνέχισαν την ανθοφορία τους. Το ποσοστό των ταξιανθιών που επιβίωσαν είναι 5% . Το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα δεν υπάρχουν άνθη και κυριαρχεί το άσπρο στις πεδιάδες, από τα σποριασμένα κεφάλια του.
Η μολόχα, ακόμα ένα φυτό που σώζει την κατάσταση, αφού συλλέγουν όλη την μέρα νέκταρ. Μάλιστα στην προσπάθεια τους να συλλέξουν νέκταρ λερώνουν την πλάτη τους με άσπρη γύρη. Έτσι είναι εύκολα υπολογίσιμο το ποσοστό των συλλεκτριών που συλλέγουν από την μολόχα, απλά παρατηρώντας στην είσοδο της κυψέλης πόσες από αυτές που επιστρέφουν είναι λερωμένες. Στο δεύτερο δεκαήμερο, από τις πρώτες μέρες, σταμάτησαν να την επισκέπτονται με τον προηγούμενο ρυθμό. Οι βροχοπτώσεις δεν επηρέασαν αρνητικά το φυτό, αντίθετα το δυνάμωσαν και έτσι στο τέλος του μήνα έχει πλούσιο φύλλωμα, μεγάλη ανάπτυξη των βλαστών και αντίστοιχα έντονη ανθοφορία. Υπάρχει και η δενδρώδη μολόχα που παρουσιάζει το ίδιο μελισσοκομικό ενδιαφέρον και τις ίδιες αντιδράσεις στον καιρό αλλά άνθησε από τα μέσα του μήνα.
Το αλογοθύμαρο, στο τέλος της πρώτης εβδομάδας δείχνει να είναι έτοιμο να ξεκινήσει την ανθοφορία του. Από τις πρώτες μέρες του δεύτερου δεκαημέρου άρχισαν να ανοίγουν τα πρώτα άνθη του και όλα δείχνουν ότι θα έχει καλή ανθοφορία που θα παράγουν τα μελίσσια μέλι και θα ετοιμαστούν για τι θυμάρι. Βγαίνοντας ο μήνας έχει έντονη ανθοφορία, αλλά δείχνουν μικρή προτίμηση οι μέλισσες, τουλάχιστον τις πρωινές ώρες. Έτσι θα πρέπει να μην το κατατάσσουμε στα πολύ καλά μελισσοκομικά φυτά, από άποψη προσφοράς σε νέκταρ και γύρη, αλλά περισσότερο στα σταθερά, που δεν επηρεάζεται η ανθοφορία του από τα καιρικά φαινόμενα. 
Το τεύκριο(Teucrium polium), το επισκέπτονται οι μέλισσες όλη την μέρα, δείχνοντας την προτίμηση τους αφού συναντάμε περισσότερες μέλισσες σε αυτό παρά στο αλογοθύμαρο και την λαδανιά μαζί. Νομίζω ότι προσφέρει νέκταρ κυρίως αλλά ίσως και γύρη, αλλά πρέπει να είναι καλά ποτισμένο για να αποδώσει. Είναι η πρώτη χρονιά, μετά από 3 χρόνια παρατηρήσεων που βλέπω μέλισσες να συλλέγουν νέκταρ από το φυτό αυτό και μάλιστα με τόση μανία, ώστε αγνοούν τις άλλες ανθοφορίες της περιοχής. Αυτό θεωρώ ότι συνδέετε περισσότερο με τα καιρικά φαινόμενα και όχι με την έλλειψη παρατηρήσεων αφού στο μελισσοκομείο μου είχα αρκετό από αυτό και ποτέ δεν είδα μέλισσα να το επισκέπτεται. Το συνάντησα τόσο σε μικρό ύψος όσο και μέχρι τα 700m, κυρίως σε φτωχά εδάφη με μέτρια αποστράγγιση και ολοήμερη ηλιοφάνεια.  
Το έλατο ξεκίνησε να δίνει λίγο στην φούντα μετά τα μέσα του μήνα. Οι χαμηλές όμως θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τον δυνατό άνεμο και τις έντονες βροχοπτώσεις τις ώρες που συλλέγουν οι μέλισσες δεν άφησαν τις μέλισσες να συλλέξουν μέλι. Έτσι όσοι μελισσοκόμοι πήγαν στα έλατα δεν κατάφεραν να αυξηθεί το βάρος των κυψελών τους, αλλά ούτε να μειωθεί.
Η ελιά ξεκίνησε την ανθοφορία της στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, έτσι με τον δυνατό άνεμο διευκολύνετε η επικονίαση των ανθών. Όμως η κορύφωση της ανθοφορίας της θα γίνει μετά το πρώτο δεκαήμερο όπου αναμένεται καύσωνας. Στα μέσα του μήνα έχει ανθοφορία πάνω από 50%.
Η αριά, έχει βγάλει στάχια με γύρη και σε αρκετά μέρη έχει αφίδα που λένε ότι την δουλεύουν οι μέλισσες.
Το ροζ τριφύλλι, έχει ανθίσει και από τα μέσα του μήνα και έπειτα το δουλεύουν ανελλιπώς οι μέλισσες, αφού προσφέρει εκτός από νέκταρ μεγάλες μπάλες άσπρης γύρης.  
Το θρούμπι, έχει ανθίσει καλά από τα μέσα του μήνα, αλλά δεν δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση οι μέλισσες. 
Η όψιμη ακακία, έχει αρκετά άνθη την τελευταία εβδομάδα του μήνα, αλλά δεν κατέγραψα ούτε φέτος μελισσοκομικό ενδιαφέρον.
Η μυρμηγκιά, τις τελευταίες μέρες του μήνα άρχισε να ανθίζει και δεν πέρασε απαρατήρητη από τις μέλισσες, που την επισκέπτονται μόλις χαράξει η μέρα. Ας μην ξεχνάμε ότι δίνει νέκταρ ακόμα και από το μπουμπούκι αλλά και από τους κόμπους των κλαδιών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΡΩΤΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ
Μας έσωσαν: η μολόχα, οι αφίδες, ο καλλιστήμονας, η τζιτζιφιά, η αγγελική, το άγνωστο με κωνική ταξιανθία , και βοήθησαν το γαϊδουράγκαθο και το παλιούρι.
Τα μελίσσια δεν απέδωσαν και πλέων πρέπει να μπουν σκίαστρα στα καπάκια διότι η θερμοκρασία ανεβαίνει πολύ τις μεσημβρινές ώρες. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ
Σκαμπανεβάσματα του καιρού με αύξηση αρχικά της θερμοκρασίας και μετά πτώση. Στο τέλος της περιόδου άρχισε να έρχεται ο καιρός στις αναμενόμενες θερμοκρασίες και τα φυτά και άρχισαν να ανακάμπτουν. Από τις πρώτες μέρες το παλιούρι έδειξε την αξία του και όσοι έχουν μεταφέρει τα μελίσσια τους στην ανθοφορία αυτή όμως δεν είδαν θετικά αποτελέσματα, αφού δεν επέτρεψε ο καιρός να δουλέψουν οι μέλισσες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΡΙΤΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ
Ο καιρός δεν βοήθησε τις μέλισσες να συλλέξουν, κυρίως λόγω έντονων βροχοπτώσεων τις ώρες συλλογής. Έτσι οι κυψέλες δεν αύξησαν το βάρος τους, αλλά ούτε το μείωσαν. Σε λίγες περιπτώσεις που η βασίλισσα περιόρισε την γέννα, από μπλοκάρισμα και βοήθησε λίγο ο καιρός, είδαμε και λίγα μέλια. Τα φυτά που κυρίως επισκεπτόταν οι μέλισσες είναι το παλιούρι, το τίλιο, η μολόχα, το ροζ τριφύλλι, το φασκόμηλο η λεβάντα, το τεύκριο και το έλατο στην φούντα.

Σχόλια