Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017



Ο ΚΑΙΡΟΣ
Ο μήνας μπήκε με άνοδο της θερμοκρασίας και μετά από 4 μέρες δεν είδα ούτε έναν κοκκινολαίμη. Η θερμή περίοδος κράτησε την  πρώτη εβδομάδα και  έπειτα ακολούθησε ολιγοήμερη πτώση της θερμοκρασίας, με βροχόπτωση και την εμφάνιση των κοκκινολαίμηδων μια μέρα πριν χαλάσει ο καιρός. Έπειτα την μέρα άρχισε να ανεβαίνει η θερμοκρασία αλλά την νύχτα έπεφτε ακόμα και κάτω από τους 0 βαθμούς. Τις μέρες, περίπου 10, που πλησιάζουν η μέγιστη με την ελάχιστη θερμοκρασία είναι οι μέρες με βροχόπτωση. Χαρακτηριστικό είναι το διάγραμμα που ακολουθεί από το accuweather για τον μήνα.

ΤΑ ΦΥΤΑ
Τα φυτά που επισκέπτονται οι μέλισσες μετά το πρώτο δεκαήμερο είναι το σκαρολάχανο, η καλεντούλα που τα δούλευαν από το τέλος του προηγούμενου μήνα. Η πρώτη ανθοφορία του μήνα είναι η σκίλλα η ανοιξιάτικη  που όμως δεν πέταξε ακόμα μεγάλους βλαστούς με μεγάλες ταξιανθίες.  Επόμενο ήταν το φυλίκι  που άνοιξε τα άνθη του μόλις κάλμαρε ο καιρός και όσο περνάνε οι μέρες αυξάνει την ανθοφορία του και οι μέλισσες την επισκεψημότητα τους. Να σημειώσουμε ότι το φυλίκι είναι φυτό που συλλέγουν γύρη όλη την μέρα οι μέλισσες και συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του σμήνους. Το βίβουρνο συνεχίζει την ανθοφορία του με αργούς ρυθμούς όπως και η τσιντόνια που δείχνουν να επηρεάζεται η εξέλιξη της ανθοφορίας τους περισσότερο από της χαμηλές θερμοκρασίες της νύχτας. Ακόμα περισσότερο, στην εξέλιξη της ανθοφορίας της, επηρεάζεται η μηδική η δενδρώδη που δεν έχει ανοίξει νέα άνθη, αν και υπάρχουν πολλά μπουμπούκια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου η αμυγδαλιά θα ξεκινήσει την ανθοφορία της στις 24-02-17.  
Μετά τις είκοσι του μήνα άνθισαν τόσο ώστε να τραβούν μέλισσες το βίβουρνο, η τσιντόνια και το Καραγάρτσι ή Φτελιά που δίνει φέτος πραγματικά τεράστιες μπάλες γύρης. Οι σβόλοι που σχηματίζονται έχουν λευκό και ελάχιστο κίτρινο χρώμα και είναι τεράστιες! Οι αμυγδαλιά έχει ξεκινήσει όπως την υπολόγιζα. Η Γαλατσίδα (Ευφόρβιον ο χαρακιάς) ξεκινάει τώρα την ανθοφορία της και τα ήδη άρχισαν να αποθηκεύουν οι μέλισσες την χαρακτηριστική της γύρη.  ξεκίνησε και το Άγνωστο κίτρινο λουλούδι που δίνει τόσο νέκταρ όσο και γύρη. Με την ευκαιρία να πω ότι φύεται σε περιοχή που κρατάει  νερά με μεγάλη ηλιοφάνεια και πλούσιο σε οργανική ύλη έδαφος. Εντύπωση μου έκανε και το ασπράκι , ξαδερφάκι με το γαλαζάκι, που το επισκέπτονται μέλισσες ακόμα και όταν συνυπάρχει με τα φυτά που προανέφερα. Έτσι μάλλον, αν και μικρό, είναι φυτό που  προτιμούν οι μέλισσες.
Στα υγρά δάση άνθησε το Σκλήθρο και οι μέλισσες το τιμούν συλλέγοντας μεγάλες ποσότητες γύρης. Αξίζει να σημειώσω ότι δεν ανθίζουν όλα τα Σκλήθρα ταυτόχρονα με αποτέλεσμα την παράταση της ανθοφορίας του φυτού και την εκμετάλλευση του αποδοτικότερα από την μέλισσα, τόσο γιατί δεν υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί ώστε να συλλέξουν, όσο και επειδή ο καιρός είναι άστατος. Αν και δεν επηρεάζεται η ανθοφορία του από την κακοκαιρία οι μέλισσες επηρεάζονται με αποτέλεσμα να  μην μπορούσε να κερδίσει ούτε το φυτό ούτε η μέλισσα από μια ταυτόχρονη και μικρής  διάρκειας ανθοφορία. Παράλληλα έχει ανθίσει και το βήχιο που δεν περνάει ούτε αυτό απαρατήρητο από τις μέλισσες. Μέχρι το τέλος του μήνα υπολογίζω να ξεκινήσει το ανοιξιάτικο Ρείκι που θα συνεχίσει επάξια την σκυταλοδρομία των ανθοφοριών της Άνοιξης.
Μη ξεχνάμε ότι το Μάρτη μετράμε τα μελίσσια και αυτό διότι όσα μπόρεσαν να κρατηθούν στην ζωή βρίσκουν άφθονη και ποιοτική τροφή ώστε να ορθοποδήσουν.

Σχόλια