Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017




Ο ΚΑΙΡΟΣ
Ο πρώτος μήνας του έτους έφερε χιόνια ακόμα και στα πεδινά αλλά αυτό που τον χαρακτήρισε ήταν το μεγάλης διάρκειας πολικό κρύο που έπεφτε μέχρι και -10 το βράδυ ενώ την ημέρα, η μέγιστη θερμοκρασία, δεν άγγιξε τις περισσότερες μέρες ούτε τους 10 βαθμούς. Αντίθετα υπήρχαν και μέρες που δεν ξεπέρασε η μέγιστη ούτε το όριο των 0 βαθμών κελσίου. Χαρακτηριστικό είναι το διάγραμμα που ακολουθεί από το accuweather για τον μήνα.

ΤΑ ΦΥΤΑ
Όλα τα φυτά επηρεάστηκαν από τις καιρικές συνθήκες και αντέδρασαν ανάλογα με τις δυνατότητες τους. Υπάρχουν φυτά που καταστραφήκαν από τον παγετό, αλλά η ανθοφορία τους δεν είναι σχετικά άμεση, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε το μέγεθος της ζημιάς τους. Έτσι θα δώσουμε έμφαση στα φυτά που σχετίζεται η ανθοφορία τους αυτή την περίοδο και θα περιμένουμε να αξιολογήσουμε το κάθε φυτό στην εποχή της ανθοφορίας του. Μπορούμε να ταξινομήσουμε, τα φυτά που ανθίζουν αυτή την περίοδο, στις παρακάτω κατηγορίες. 
Αρχικά τα φυτά που δεν επηρεαστήκαν καθόλου, όπως είναι το σκαρολάχανο, που με τις πρώτες πτήσεις το επισκέπτονται μέλισσες, η καλεντούλα και η μηδική η δενδρώδη που άνοιξαν τα άνθη τους μόλις κάλμαρε ο καιρός, αλλά δεν δείχνουν άμεσα την προτίμηση τους οι λιγοστές μέλισσες που τολμούν να βγουν έξω, όταν αγγίζει η θερμοκρασία τους 10 βαθμούς.
Υπάρχουν ωστόσο και άλλα αξιοσημείωτα φυτά που η μόνη επίπτωση από την επέλαση του παγετού ήταν η αναστολή της εξέλιξης της ανθοφορίας τους. Τέτοια φυτά είναι το βίβουρνο, που η ανθοφορία του είχε φθάσει μέχρι το σημείο να ανοίξουν 1-2 ανθάκια από ελάχιστες ταξιανθίες και όλα δείχνουν ότι τώρα συνεχίζει την πορεία της ανθοφορίας του, χωρίς όμως να το επισκέπτονται μέλισσες. Το φυλίκι έχει ώριμα μπουμπούκια που δεν επηρεαστήκαν από τον καιρό. Την ίδια εικόνα έχει και η τσιντόνια που υπολογίζω ότι μαζί με το φυλίκι και αργότερα με το βίβουρνο, θα ξελογιάσουν τις μέλισσες. Το φυλίκι το έχω και ως δείκτη της ανθοφορίας της αμυγδαλιάς που ξεκινά μετά από 12 μέρες από την έναρξη της ανθοφορίας του. Σήμερα η αμυγδαλιά είναι πίσω και τα μάτια, μπουμπούκια, της  είναι σε μέγεθος μικρού κουκουτσιού ελιάς. Αξιοσημείωτο είναι και το γαλαζάκι που έχει καλύψει όλα τα μέρη που υπήρχε το ξυνάκι.
Υπάρχουν, τέλος και φυτά που καταστραφήκαν τελείως όπως το ξυνάκι, που προανέφερα και δεν περιμένω τίποτα από αυτό φέτος.

Σχόλια