Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΦΙΛΥΚΙ rhamnus alaternus, Υπάρχουν ομοιότητες με το πουρνάρι



Αειθαλής , όρθιος θάμνος που μπορεί να γίνει και μικρό δέντρο με ύψος που δεν ξεπερνά τα 5 μέτρα. Έχει κλαδίσκους γυμνούς , στην αρχή πράσινους που αργότερα γίνονται γκριζοπράσινοι χωρίς αγκάθια. Είναι φυτό δίοικο. Τα φύλλα του παρουσιάζονται εναλλασσόμενα με σχήμα ωοειδές μέχρι ελλειψοειδές , οξύκορφα με σφηνοειδή ή στρογγυλεμένη βάση, με πριονωτές παρυφές . Η επάνω επιφάνεια τους είναι βαθυπράσινη γυμνή και η κάτω ωχροπράσινη και αρκετές φορές χρυσοπράσινη με τρίχες στα νεύρα. Τα άνθη του είναι μονογενή μικρά χρώματος κιτρινοπράσινου και εμφανίζονται σε πυκνούς κυλινδρικούς στάχυς. Οι θηλυκές ταξιανθίες είναι παρόμοιες με τις αρσενικές.
Περισσότερα στην ΠΗΓΗ

          Η ομοιότητα με το ΠΟΥΡΝΑΡΙ έχει να κάνει με την κοινή περιοχή που φύονται, με το σχήμα και το μέγεθος του φυτού και των φύλων του, αν και δεν αγκυλώνουν από το εν λόγω φυτό. Επίσης δεν υπάρχει καμία ομοιότητα στην ανθοφορία του και τους καρπούς του με αυτούς των πουρναριών. 
          Είναι καλό μελισσοκομικό φυτό που δίνει άφθονη γύρη σε μια δύσκολη εποχή. Οι μέλισσες το δουλεύουν όλη τη μέρα από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα και συλλέγουν εκτός από την γύρη του και νέκταρ, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στην  ανθοφορία του. Το συναντάμε σε μέρη που βρίσκουμε το κοινό πουρνάρι και το εντοπίζουμε εύκολα από το βουητό που παράγουν οι μέλισσες και άλλα έντομα, αλλά και από την γλυκιά οσμή του όταν το πλησιάσεις. Το κάθε φυτό ανθίζει σε διαφορετική χρονική στιγμή και με αυτόν τον τρόπο διαρκεί η ανθοφορία του είδους περισσότερο καιρό. Έτσι την ίδια περίοδο σε μια περιοχή μπορούμε να δούμε από φυτά που έχει τελειώσει η ανθοφορία τους μέχρι και φυτά που δεν έχουν σχηματίσει μπουμπούκια.Παράγει μικρούς πράσινους και στρογγυλούς καρπούς που ωριμάζουν τον Μάιο και γίνονται κόκκινοι.












Σχόλια